Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Susret ministarke nauke dr Sanje Damjanović i delegacije Svjetske banke

Susret ministarke nauke dr Sanje Damjanović i delegacije Svjetske banke
Datum objave 27.03.2019 10:59 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović susrela se 26. marta 2019. godine sa delegacijom Svjetske banke (World Bank-WB) koju je predvodio gdin Hari Antoni Patrinos (Harry Anthony Patrinos), menadžerom za implementaciju, radi sagledavanja mogućnosti dalje podrške te organizacije Crnoj Gori, a u cilju daljeg jačanja sistema istraživanja i inovacija na nacionalnom nivou.

Ministarka Damjanović je upoznala svoje sagovornike sa sistemom nauke, istraživanja i inovacija, te pomacima koji su napravljeni na njegovom unapređenju posljednjih godina. Uz informisanje gostiju o pozivima Ministarstva nauke za inovativne i nacionalne naučno-istraživačke projekte, grantove za podršku mladim istraživačima, te pozivu za nove Centre izvrsnosti, Ministarka je poseban akcenat stavila na ostvarene rezultate u okviru projekta HERIC (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost), u dijelu njegovih komponenti-realizovanih stipendija za magistarske, doktorske i postdoktorske studije na prestižnim univerzitetima u inostranstvu, realizovanim kolaborativnim grantovima-njih osam, kao i na uspostavljanje prvog Centra izvrsnosti BIO ICT na Univerzitetu Crne Gore.

Obostrano je konstatovano da je projekat HERIC imao veliki značaj za Crnu Goru, kao i da Svjetska banka treba da razmotri mogućnost dalje podrške, posebno kroz realizaciju projekata iz prioritetnih oblasti definisanih Strategijom pametne specijalizacije (S3), čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini tekuće godine.

Podsjećamo, projekat HERIC realizuju Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, kroz kredit Svjetske banke u vrijednosti od 12 mil EUR, od čega je za komponentu nauke opredijeljeno 7 a za komponentu obrazovanja 5 mil EUR.