Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Семинар о могућности проучавања безбједности саобраћаја у основним школама

Семинар о могућности проучавања безбједности саобраћаја у основним школама
Датум објаве 15.04.2019 14:06 | Аутор МСП | Извор: Министарство саобраћаја и поморства

Испис Штампај страницу


Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић говорио је данас на семинару „Изазови и могућности проучавања безбједности саобраћаја у наставном плану и програму основних школа“.

Семинар са директорима и наставницима основних школа са подручја Црне Горе, који је предвиђен да траје два дана, организовала је Невладина организација „АЛФА Центар“ у сарадњи са министарствима саобраћаја и поморства, просвјете, унутрашњих послова и Управом полиције.

Имајући у виду учестале саобраћајне незгоде са трагичним исходом у протеклом периоду на црногорским друмовима, НВО “АЛФА Центар” наставља низ активности за предузимање мјера како би сачували животе учесника у саобраћају. Као једну од дугорочних мјера за унапређење безбједности саобраћаја у Црној Гори види увођење предмета безбједности саобраћаја у редовни наставни план и програм.

Циљ семинара је истраживање могућности веће видљивости и присутности ове теме као и факултативног образовања и васпитања ученика у основним школама.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић у поздравном говору је истакао да "препознајемо своје мјесто и улогу у области безбједности саобраћаја, не само у дијелу модернизације и изградње саобраћајне инфраструктуре,  већ и у дијелу едукације младих и лица са инвалидитетом. У том смислу, подржавамо сваку идеју, која је у оквиру струке оцијењена као реална и која у пракси треба да покаже резултате".

"Овакви догађаји су одлична прилика да се покаже да се сарадњом цивилног друштва и државних институција могу реализовати пројекти за рјешавање питања од животног значаја за наше грађане", нагласио је Нурковић.

Влада Црне Горе и ресорно министарство  годишње инвестира-улаже од 40 до 50 милиона еура у модернизацију постојећих и изградњу нових саобраћајница и на тај начин, како је истакао Нурковић, се подиже степен сигурности и безбиједности у саобраћају на државним путевима.

"Као што смо више пута до сада истицали, равномјеран развој и модернизација националне мреже путева је један од приоритета рада ове Владе, а фокус је на реализацији  пројеката конципираних  кроз неколико програма. На територији читаве државе рјешавају се индентификоване такозване  „црне тачке“, препозната уска грла, санирају се мостови, тунели, клизишта и косине, али граде се и нове треће траке и потпуно нови путни правци", нагласио је Нурковић.

МСП

Осим министра Нурковића поздравну ријеч имали су: државни секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић, државни секретар у Министарству просвјете, Александар Митровић и извршни директор НВО "АЛФА Центар" Александар Дедовић.

Недовољна едукација и непознавање прописа у друмском саобраћају, значајан су узрок саобраћајних незгода, стога систем образовања представља значајан сегмент безбједности у друмском саобраћају, казао је државни секретар у Министарству унутрашњих послова Драган Пејановић.

„Посебна пажња мора се посветити побољшању процеса едукације учесника у саобраћају и унапређењу свијести о посљедицама саобраћајних незгода, која је основ подизања нивоа безбједности друмског саобраћаја и достизању европских стандарда“, истакао је Пејановић.

Стога ће, како је најавио државни секретар Пејановић, активности у наредном периоду бити усмјерене на заједничко међуинституционално дјеловање у циљу унапредјења стања безбједности у области друмског саобраћаја.

„Сви заједно као друштво морамо дати допринос како би степен безбједности на црногорским путевима био још већи“, поручио је он.

Анализа статистичких показатеља о саобраћајним незгодама, како је подсјетио Пејановић, указује да је стање безбједности саобраћаја у 2018. години у Црној Гори знатно побољшано у односу на претходну годину те да се може оцијенити задовољавајућим, нарочито у сегменту који се односи на броја смртно страдалих лица, који је мањи за око 24 одсто у односу на 2017. годину.

Говорећи о плановима Министарства унутрашњих послова за наредни период, државни секретар Пејановић је најавио измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја на путевима за ИИ квартал текуће године, чиме ће се додатно унаприједити нормативни оквир у овој области. У циљу унапређења стања, како је казао, новим Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији Управе полиције формиран је посебан Одсјек за спровођење поступка принудне наплате издатих прекршајних налога, чиме ће се додатно афирмисати казнена политика.

МСП

Државни секретар у Министарству просвјете, Александар Митровић, истакао је да „подизање нивоа свијести о безбедност у саобраћају посао је свих нас: институција, школа, родитеља, невладиних организација, медија, свих учеснка у саобраћају.

"Како су дјеца свакодневно ученици у саобраћају, сектор образовања по питању унапређења њихове безбиједности спроводи активности у различитим доменима: кроз редовну и изборну наставу, кроз слободне и ваннаставне активности, као међупредметну област. У  васпитно-образовним установама теме из безбједности саобраћаја заступљене су од предшколског до гимназијског образовања, и не треба их посматрати само као садржај предмета, већ као дио укупног процеса наставе и рада школе", нагласио је Митровић.

Он је истакао и да је важно да никад не изгубимо из вида да су ефекти раног васпитно-образовног рада у области превенције у саобраћају много ефикаснији за личност ученика него казне које ће друштво касније наметнути појединцу.

"Стога ће Министарство просвјете наставити са подстицањем наставних и ваннаставних активности у овој области, а за наредни период планиране су додатне активности које ће интензивирати едукацији ученика у овој области”, казао је Митровић.

Извршни директор Александар Дедовић истакао је се "АЛФА Центар" од 2010. године залаже за едукацију најмлађих учесника у саобраћају, ученика у основним школама, зато су на поменути семинар, који за циљ има повећање значаја теме безбједности саобраћаја у међупредметном проучавању у основним школама, позвани директори и наставници из свих градова и општина Црне Горе .

Током семинара Александар Дедовић, извршни директор АЛФА Центар одржао је презентацију „АЛФА Центар у програму безбједности саобраћаја“, а током дводневног семинара биће одржано више презентација које се тичу безбједности саобраћаја у Црној Гори. 


Министарство саобраћаја и поморства