Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Министар Дармановић на Конференцији младих парламентараца држава ЕУ и Западног Балкана

Министар Дармановић на Конференцији младих парламентараца држава ЕУ и Западног Балкана
Датум објаве 15.04.2019 14:10 | Аутор МВП | Извор: Министарство вањских послова

Испис Штампај страницу


Интеграција у породицу најразвијенијих европских демократија представља једини оквир који гарантује стабилност, развој и просперитет региона и Европе, оцијенио је министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић данас у Скупштини Црне Горе, гдје је говорио на Конференцији младих парламентараца из држава Европске уније и Западног Балкана.

На панелу посвећеном перспективама политике проширења у контексту предстојећих избора за Европски парламент, министар Дармановић је казао да је прошла година била веома значајна за процес европске интеграције држава Западног Балкана, у првом реду из разлога усвајања нове Стратегије проширења, према којој је 2025. дефинисана као година потенцијалног проширења заснованог на принципима регате и појединачне евалуације напретка држава кандидата. На тој линији, нагласио је да је континуитет политике проширења неопходан за даљу стабилизацију, економски развој и конкурентност Европе на глобалном нивоу.

„Задовољни смо чињеницом да је програм предсједавајуће тројке Савјетом ЕУ сврстао питање проширења међу приоритете, што потврђује да ће интеграција региона наставити да буде важан сегмент европске политике у наредном периоду“, истакао је шеф црногорске дипломатије. Додао је да је будућност Западног Балкана у Европској унији и нагласио да регионална сарадња представља најбољи оквир за постизање напретка на том путу.

На панелу су говорили и министар вањских послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак и замјеница министра за Европу и вањске послове Републике Албаније Артемис Драло.