Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Novi Konkurs za dodjelu atraktivnih stipendija za doktorska istraživanja

Novi Konkurs za dodjelu atraktivnih stipendija za doktorska istraživanja
Datum objave 24.04.2019 12:06 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke, drugu godinu za redom, objavljuje Konkurs za dodjelu atraktivnih stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2019/2020. godini.

Ciljevi Konkursa su: jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora, kao i internacionalizacija istraživačkog rada.

Doktorandi kroz ovaj program stipendiranja treba da postignu značajne rezultate, imaju intenzivnu saradnju sa istraživačkim timom, ojačaju veze istraživačkog tima sa međunarodnim partnerima ili partnerima u privredi putem mobilnosti i ojačaju kapacitete kako bi mogli da pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije.

Konkurs je upućen prije svega mladim ljudima, koji žele dalje da usmjeravaju svoju karijeru ka naučnoistraživačkoj djelatnosti ili da znanja potrebna u privredi unaprijede na najvišem nivou kroz primijenjena doktorska istraživanja i mobilnost u razvijene ustanove u inostranstvu od najmanje 3 mjeseca za vrijeme trajanja stipendije. Mobilnost u toku stipendije je moguća i u privredna društva u inostranstvu ili u Crnoj Gori.

Ministarstvo nauke planira da kontinuirano raspisuje ovakav poziv, čime bi se za 3 godine postigao broj od oko 50 mladih istraživača, doktoranada, koji bi se usavršavali na univerzitetima kroz ovaj program.

Stipendija obuhvata mjesečne lične troškove doktoranda u iznosu od 700 € na mjesečnom nivou i troškove istraživanja do 10.000 € na godišnjem nivou za istraživanja i mobilnost, dok su stipendisti oslobođeni plaćanja školarine za vrijeme trajanja stipendije.

Način prijavljivanja se odvija u dvije faze:

Prva faza je obavezna registracija interesovanja za stipendiju na portalu ,,Naučna mreža“ Ministarstva nauke od dana objavljivanja Konkursa do 10. juna 2019. godine.

Zainteresovani kandidati – doktorandi i mentori moraju biti registrovani na portalu ,,Naučna mreža“ u predviđenom roku kako bi se mogli prijaviti u drugoj fazi.

Druga faza prijave je podnošenje prijave na adresu Ministarstva nauke do 25. juna 2019. godine do 14:00 časova.


Tekst Konkursa možete preuzeti OVDJE

Prijavni obrazac možete preuzeti OVDJE
Finansijski plan stipendije možete preuzeti OVDJE