Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Гашпарикова: Социјални картон и Јединствена база о насиљу у породици пројекти који служе као примјер у региону

Гашпарикова: Социјални картон и Јединствена база о насиљу у породици пројекти који служе као примјер у региону
Датум објаве 15.05.2019 14:23 | Аутор мрсс | Извор: Министарство рада и социјалног старања

Испис Штампај страницу


Новоименована стална представница УНДП-а Даниела Гашпарикова боравила је данас 15. маја 2019. године у посјети Министарству рада и социјалног старања, током које се састала са министром рада и социјалног старања Кемалом Пуришићем
Министар Пуришић је пожелио успјешно обављање мисије Гашпариковој, додајући да је увјерен да ће добра сарадња бити настављена, посебно на плану пружања услуга социјалне заштите у Црној Гори.

Министар је подсјетио да се кроз интегрисани програм Уједињених нација за Црну Гору 2017-2021 реализују пројекати: „Развој капацитета за пружање услуга социјалне заштите у Црној Гори“ и „ Наставак реформе система социјане заштите“. 
Како је истакао кроз први пројекат су стварани просторни и други капацитети у области социјалне и дјечје заштите, док су кроз реформу система социјалне заштите подржане услуге: „Национална СОС телефонска линија за жртве насиља у породици“, „Породични сарадник“, „Помоћ у кући“, дневни боравци за старе. 
„Ове године планирамо да заједнички наставимо реализацију још већег броја пројеката из обије компоненте“, додао је Пуришић. 

Када је ријеч о насиљу у породици Гашпарикова је похвалила активности које се спроводе у тој области истакавши да Јединствена база података о насиљу у породици која ће и званично бити пуштена у рад 23. маја 2019. године показује да је Црна Гора у тој области отишла корак даље у односу на земље региона. 
„Наш је циљ да пружимо подршку Министарству како би се активности довеле до оног нивоа који ће испунити критеријуме за приступање ЕУ“, казала је Гашпарикова. 

Саговорници су оцијењенили да Министарство рада и социјалног старања и УНДП успјешно имплементирају капитални пројекат Социјални картон - Информациони систем социјалног старања (ИССС), чији је крајњи циљ структурна реформа система социјалне и дјечије заштите ради добробити сиромашних и социјално угрожених. 
Како је истакнуто, ради се о пројекту који може да се препоручи државама у региону по својој функциналности и оптималности, а за који је држава до сада издвојила око 3 милиона еура. 
„Захваљујући Социјалном картону ресорно Министарство и Влада располажу са великим бројем података и биће интересантно видјети како можемо даље унапређивати податке и размотрити како се исти могу користити за развој стратегија и програма, као и за идентификовање области за повећање ефикасности рада система социјалног старања“, казала је Гашпарикова. 

Пуришић и Гашпарикова су разговарали и о могућностима за сарадњу да се ублаже ризици који се могу појавити код приступања ЕУ, као што је ризик од одлива високо-образованог младог кадра на тржиште ЕУ.