Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Obilježen Svjetski dan podizanja svijesti o pristupačnosti

Obilježen Svjetski dan podizanja svijesti o pristupačnosti
Datum objave 15.05.2019 14:30 | Autor MSP | Izvor: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ispis Štampaj stranicu


MSP MSP

Ministar Osman Nurković učestvovao je danas na događaju povodom obilježavanja Evropskog dana samostalnog života (5. maj), Dana Evrope (9. maj) i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti (16. maj), koji se po prvi put biti obilježava u Crnoj Gori, u organizaciji Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Nurković je, zajedno sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem, predstavnicima Glavnog grada i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, učestvovao u šetnji podgoričkim ulicama tokom koje su učesnici imali priliku da se na kratko upoznaju s preprekama s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, koje žive i rade u Podgorici.

Polazna tačka bila je na Trgu nezavisnosti, odakle su se učesnici uputili u šetnju podgoričkim ulicama i na jedan kratak period iskusili s kakvim se preprekama osobe s invaliditetom suočavaju. Cijelo vrijeme ovu aktivnost pratile su i osobe s invaliditetom koje su ovom prilikom razgovarale s predstavnicima institucija.

Nakon šetnje, na trgu Nezavisnosti, ministri Nurković i Radulović kao i zamjenica gradonačelnika Glavnog grada Slađana Vujačić i predstavnik UMHCG Milenko Vojičić obratili su se povodom Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti.

Ministar Nurković je istakao da se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva se problemom pristupačnosti za lica sa invaliditetom bavi sa dva aspekta, kroz omogućavanje uslova za pristupačne objekte za prijem i otpremu putnika tj. autobuskih stanica, željezničkih stanica, luka, aerodroma, kao i pristupačna sredstava prevoza (drumska i željeznička vozila, brodovi i avioni), odnosno vozila kojima se obavlja javni prevoz putnika.

“Stepenice koje nas dovode do određene institucije su izgrađene po različitim standardima, ali ne smijemo zaboraviti da su potrebe svih nas iste, zato prepreke moram zajedno prevazići”, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović nakon šetnje sa predstavnicima Udruženja mladih sa hendikepom. Ističući da će institucija na čijem je čelu učiniti sve što može da se licima sa hendikepom omogući adekvatan prilaz institucijama, pozvao je građane na podizanje svijesti o problemima OSI-a, kao i na ne uzurpiranje njihovog prostora.

Milenko Vojičić iz UMHCG-a ukazao je na to da bi samostalan život osoba s invaliditetom bio moguć potrebno je da postoji pristupačna sredina, prevoz, mogućnost za razmjenu informacija, odgovrajuća ortopedska pomagala, asistivne tehnologije i najčešće usluga personalne asistencije.

“Život u kući ili u nekoj instituciji, život u segregaciji i grupisanje osoba s invaliditetom je mnogo skuplje za jedno društvo nego samostalni život. Samostalni život nije hir, niti je borba za njegovo ostvarivanje nastala kao rezultat nezahvalnosti i samoživosti osoba s invaliditetom. On je nastao i postoji kao istinska potreba da imamo dostojanstven život, život dostojan čovjeka“, kazao je Vojičić.

On je istakao i da ne smije biti skupa personalna asistencija, pristupačno okruženje, proizvodi i usluge, saobraćaj, obrazovanje, posao ili stanovanje.

U ime Glavnog grada prisutnim se obratila zamjenica gradonačelnika Glavnog grada, Slađana Vujačić.

"U suštini, bitno je istaći da su saobraćajni objekti (autobuske stanice) prilagođeni licima sa invaliditetom, dok prilagođavanje prevoznih sredstava putničkih vozila (auto taksi prevoz) i autobusa (linijski prevz putnika) predstavljaju znatno složeniji posao, za koji je potrebno više vremena, i zavisi kako od vođenja politike na lokalnom tako i na državnom nivou u oblasti javnog prevoza", rekao je Nurković.

On je na samom kraju izrazio očekivanje da se saradnja sa Udruženjem mladih sa hendikepom nastavi i u budućem periodu i da se pomenuta zakonska rješenja u praksi konkretno implementiraju kako bismo doprinijeli stvaranju zajednice u kojoj smo svi ravnopravni, stvaranju društva u kojem su svima jednake mogućnosti i šanse.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva