Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Обиљежен Свјетски дан подизања свијести о приступачности

Обиљежен Свјетски дан подизања свијести о приступачности
Датум објаве 15.05.2019 14:30 | Аутор МСП | Извор: Министарство саобраћаја и поморства

Испис Штампај страницу


МСП МСП

Министар Осман Нурковић учествовао је данас на догађају поводом обиљежавања Европског дана самосталног живота (5. мај), Дана Европе (9. мај) и Свјетског дана подизања свијести о приступачности (16. мај), који се по први пут бити обиљежава у Црној Гори, у организацији Удружења младих са хендикепом Црне Горе (УМХЦГ).

Нурковић је, заједно са министром одрживог развоја и туризма Павлом Радуловићем, представницима Главног града и Удружења младих са хендикепом Црне Горе, учествовао у шетњи подгоричким улицама током које су учесници имали прилику да се на кратко упознају с препрекама с којима се суочавају особе с инвалидитетом, које живе и раде у Подгорици.

Полазна тачка била је на Тргу независности, одакле су се учесници упутили у шетњу подгоричким улицама и на један кратак период искусили с каквим се препрекама особе с инвалидитетом суочавају. Цијело вријеме ову активност пратиле су и особе с инвалидитетом које су овом приликом разговарале с представницима институција.

Након шетње, на тргу Независности, министри Нурковић и Радуловић као и замјеница градоначелника Главног града Слађана Вујачић и представник УМХЦГ Миленко Војичић обратили су се поводом Свјетског дана подизања свијести о приступачности.

Министар Нурковић је истакао да се Министарство саобраћаја и поморства се проблемом приступачности за лица са инвалидитетом бави са два аспекта, кроз омогућавање услова за приступачне објекте за пријем и отпрему путника тј. аутобуских станица, жељезничких станица, лука, аеродрома, као и приступачна средстава превоза (друмска и жељезничка возила, бродови и авиони), односно возила којима се обавља јавни превоз путника.

“Степенице које нас доводе до одређене институције су изграђене по различитим стандардима, али не смијемо заборавити да су потребе свих нас исте, зато препреке морам заједно превазићи”, казао је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић након шетње са представницима Удружења младих са хендикепом. Истичући да ће институција на чијем је челу учинити све што може да се лицима са хендикепом омогући адекватан прилаз институцијама, позвао је грађане на подизање свијести о проблемима ОСИ-а, као и на не узурпирање њиховог простора.

Миленко Војичић из УМХЦГ-а указао је на то да би самосталан живот особа с инвалидитетом био могућ потребно је да постоји приступачна средина, превоз, могућност за размјену информација, одговрајућа ортопедска помагала, асистивне технологије и најчешће услуга персоналне асистенције.

“Живот у кући или у некој институцији, живот у сегрегацији и груписање особа с инвалидитетом је много скупље за једно друштво него самостални живот. Самостални живот није хир, нити је борба за његово остваривање настала као резултат незахвалности и саможивости особа с инвалидитетом. Он је настао и постоји као истинска потреба да имамо достојанствен живот, живот достојан човјека“, казао је Војичић.

Он је истакао и да не смије бити скупа персонална асистенција, приступачно окружење, производи и услуге, саобраћај, образовање, посао или становање.

У име Главног града присутним се обратила замјеница градоначелника Главног града, Слађана Вујачић.

"У суштини, битно је истаћи да су саобраћајни објекти (аутобуске станице) прилагођени лицима са инвалидитетом, док прилагођавање превозних средстава путничких возила (ауто такси превоз) и аутобуса (линијски превз путника) представљају знатно сложенији посао, за који је потребно више времена, и зависи како од вођења политике на локалном тако и на државном нивоу у области јавног превоза", рекао је Нурковић.

Он је на самом крају изразио очекивање да се сарадња са Удружењем младих са хендикепом настави и у будућем периоду и да се поменута законска рјешења у пракси конкретно имплементирају како бисмо допринијели стварању заједнице у којој смо сви равноправни, стварању друштва у којем су свима једнаке могућности и шансе.

Министарство саобраћаја и поморства