Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Pejanović: Još jedna dobra poruka sa Zapadnog Balkana - zemlje regiona potvrdile da mogu samostalno rješavati granična pitanja sa susjedima

Pejanović: Još jedna dobra poruka sa Zapadnog Balkana - zemlje regiona potvrdile da mogu samostalno rješavati granična pitanja sa susjedima
Datum objave 15.05.2019 15:08 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Sarajevu održana svečana ceremonija potpisivanja Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, čime je završena još jedna faza u demarkaciji granice između ovih zemalja i poslata dobra poruka da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati granična pitanja sa susjedima, vlastitim pregovaračkim kapacitetima. Protokol su potpisali državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

MUPZemlje Zapadnog Balkana pokazuju jasnu opredijeljenost za evropske vrijednosti i rješavanje izazova karakterističnih za ovaj region, prepoznatih Strategijom Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana, naveo je državni sekretar Pejanović, dodajući da je potpisivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke potvrda spremnosti zemalja nastalih na prostoru nekadašnje jugoslovenske federacije da sporazumno rješavaju bilateralna pitanja, sopstvenim pregovaračkim kapacitetima.

Crna Gora se na Samitu u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, u julu 2018. godine, potpisanom Deklaracijom o dobrosusjedskim odnosima, gdje je konstatovana konstruktivna uloga Crne Gore u definisanju i unapređenju odnosa sa susjedima, obavezala na konkretne aktivnosti na dovršavanju graničnih pitanja sa susjednim zemljama”, saopštio je Pejanović. On je dodao da Crna Gora u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji preduzima konkretne korake, ne samo na dovršavanju graničnih pitanja, već i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, što doprinosi jačanju regionalne saradnje i napretku regiona u cjelini.

Zajednički je izražena zahvalnost nadležnim komisijima za granicu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije koji su zajedničkim ekspertskim mjerenjem na terenu utvrdili položaj tromeđe, sačinili i usaglasili tekst Protokola o određivanju tromeđne granične tačke.