Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Пејановић: Још једна добра порука са Западног Балкана - земље региона потврдиле да могу самостално рјешавати гранична питања са сусједима

Пејановић: Још једна добра порука са Западног Балкана - земље региона потврдиле да могу самостално рјешавати гранична питања са сусједима
Датум објаве 15.05.2019 15:08 | Аутор МУП | Извор: Министарство унутрашњих послова

Испис Штампај страницу


Данас је у Сарајеву одржана свечана церемонија потписивања Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Србије, чиме је завршена још једна фаза у демаркацији границе између ових земаља и послата добра порука да земље Западног Балкана могу самостално рјешавати гранична питања са сусједима, властитим преговарачким капацитетима. Протокол су потписали државни секретар у Министарству унутрашњих послова Црне Горе Драган Пејановић, министар цивилних послова Босне и Херцеговине Адил Османовић и генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вељко Одаловић.

МУПЗемље Западног Балкана показују јасну опредијељеност за европске вриједности и рјешавање изазова карактеристичних за овај регион, препознатих Стратегијом Европске комисије о кредибилној перспективи Западног Балкана, навео је државни секретар Пејановић, додајући да је потписивање Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке потврда спремности земаља насталих на простору некадашње југословенске федерације да споразумно рјешавају билатерална питања, сопственим преговарачким капацитетима.

Црна Гора се на Самиту у Лондону, у оквиру Берлинског процеса, у јулу 2018. године, потписаном Декларацијом о добросусједским односима, гдје је констатована конструктивна улога Црне Горе у дефинисању и унапређењу односа са сусједима, обавезала на конкретне активности на довршавању граничних питања са сусједним земљама”, саопштио је Пејановић. Он је додао да Црна Гора у оквиру процеса придруживања Европској унији предузима конкретне кораке, не само на довршавању граничних питања, већ и на поштовању територијалног интегритета и суверенитета и унапређењу добросусједских односа, што доприноси јачању регионалне сарадње и напретку региона у цјелини.

Заједнички је изражена захвалност надлежним комисијима за границу Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије који су заједничким експертским мјерењем на терену утврдили положај тромеђе, сачинили и усагласили текст Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке.