Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

У Бриселу конференција „Побиједити рак у 2030: Немогућа мисија?“

У Бриселу конференција „Побиједити рак у 2030: Немогућа мисија?“
Датум објаве 20.05.2019 08:53 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


На позив директора ЦОСТ асоцијације из Брисела, др Роналда де Бруина, министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, учествоваће на ЦОСТ Цоннецт конференцији посвећеној будућности европских истраживања о раку „Побиједити рак у 2030: Немогућа мисија?”, која ће бити одржана у периоду 21-22. мај 2019. године. Министарка Дамјановић ће боравити у Бриселу овим поводом 22. маја 2019. године.

Ријеч је о конференцији чији је циљ размјена идеја, искустава и најбољих пракси, као и представљање посљедњих достигнућа и иновативних рјешења у области истраживања о раку и са њом повезаних научних области.

Овај ЦОСТ Цоннецт догађај пружа мултидисциплинарну платформу на којој ће истраживачи, креатори политика, организације пацијената обољелих од рака и привреда расправљати о изазовима са којима се ово истраживање суочава, што ће довести до боље координације на европском нивоу. Конференција се одржава у кључном тренутку, пружајући паневропски допринос текућим расправама о програму Хоризонт Европа, јер је лијечење рака идентификовано као једна од будућих мисија у наредном Оквирном програму за истраживање и иновације.

Представници више од 25 ЦОСТ акција (пројеката) позвани су да учествују на конференцији. Конференција окупља еминентне стручњаке, истраживаче и доносиоце одлука из ове области, којима ће министарка Дамјановић презентовати пројекат оснивања Међународног института за одрживе технологије на простору југоисточне Европе - 'Хадронска канцер терапија са истраживањима из биомедицине помоћу протона и тежих јона' (СЕЕИИСТ). Учешће на конференцији значајно је у контексту промоције овог регионалног пројекта политичкој и научној ЦОСТ заједници.

Министарка Дамјановић ће представити и наредне кораке у циљу успјешне реализације овог пројекта, а који се односе на активности на потписивању Меморандума о оквиру сарадње за успостављање СЕЕИИСТ-а.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ