Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Потписан Споразум о научној и технолошкој сарадњи Црне Горе и Чешке Републике

Потписан Споразум о научној и технолошкој сарадњи Црне Горе и Чешке Републике
Датум објаве 10.06.2019 14:23 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке  Министарство науке 

Министарка науке у Влади Црне Горе, др Сања Дамјановић и амбасадор Чешке Републике у Црној Гори, Њ.Е. Карел Урбан, потписали су данас, 10. јуна 2019. године на Вили „Горица“ Споразум између Владе Црне Горе и Владе Чешке Републике о научној и технолошкој сарадњи, а током званичне посјете министра вањских послова Чешке Републике, Њ.Е. Томаша Петричека Црној Гори.

Министарство науке  Министарство науке 

Свечаној церемонији потписивања Споразума претходио је састанак министарке Дамјановић са Њ.Е. Петричеком на коме су размијењене информације о системима науке и истраживања у Црној Гори и Чешкој, са посебним освртом на Стратегију паметне специјализације (С3), модалитете сарадње академске заједнице и привреде кроз успостављање и финкционисање Научно-технолошких паркова (НТП) као и на регионални пројекат оснивања Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ).

Министарство науке  Министарство науке 

У том смислу, министарка Дамјановић је информисала високог госта о изазовима са којима се сусријеће Црна Гора у области науке, истраживања и иновација, као мала земља, на своме путу ка ЕУ, због чега се, у циљу идентификовања предности које земља има, управо финализује Стратегија паметне специјализације, чије се усвајање очекује до краја мјесеца. „Посебно је значајна веза академске заједнице и привреде, са фокусом на потребу већег улагања средстава из приватног сектора у науку и истраживање, а због чега је Црна Гора приступила успостављању првог Научно-технолошког парка у Подгорици. Веће умрежавање, и јачање процеса интернационализације се обезбјеђује кроз учлањење Црне Горе у многе међународне научне институције али и кроз регионални пројекат успостављања Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), који би такође допринио смањењу одлива талената али и економском просперитету овог Региона“, истакла је министарка.

Министарство науке  Министарство науке 

Њ.Е. Министар вањских послова Чешке Републике је истакао недвосмислену подршку те земље Црној Гори на њеном европском путу, указујући на искуства Чешке Републике у имплементацији Стратегије паметне специјализације као и искуства стечена на релацији академска заједница- привреда. У том смислу он се сагласио са министарком Дамјановић о потреби јачања сарадње између чешких и црногорских компанија, посебно у оквиру концепта НТП-а, али и кроз могућност заједничког реализовања пројеката из приоритетних области С3: здравствени туризам, пољопривреда, енергија и ИЦТ. Такође је указао на потребу јачања универзитетске сарадње, посебно кроз програм ЕРАСМУС+ док је у контексту СЕЕИИСТ-а указао на могућност сарадње са Институтом за физику из Прага, уз назнаку да ће та земља дати подршку стављања СЕЕИИСТ-а на Европску мапу пута (ЕСФРИ). Обострано је подржан приједлог о заједничком објављивању Конкурса за подношење билатералних научно-истраживачких пројеката, са посебним акцентом на крупње истраживачке пројекте.

Подсјећамо да потписани Споразум омогућава црногорским истраживачима рад у истраживачким центрима и институтима у Чешкој, кориштење врхунских технологија и савремених лабораторија, размјену знања и искустава кроз заједничке истраживачке пројекте као и могућнсот усавршавања магистраната и доктораната ангажованих на пројектима. Такође се омогућава веће заједничко учешће у међународним и европским пројектима, посебно у Хоризонт-у 2020.

Министарство науке