Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Словеначко искуство од значаја за спровођење Шенгенског акционог плана

Словеначко искуство од значаја за спровођење Шенгенског акционог плана
Датум објаве 11.06.2019 11:20 | Аутор МУП; Биро за односе с јавношћу Владе Црне Горе | Извор: Министарство унутрашњих послова

Испис Штампај страницу


Током радне посјете Републици Словенији, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић посјетио је најфреквентнији гранични прелаз, Обрежје, на граници са Републиком Хрватском. Посјета је била прилика да се црногорска делегација упозна са ближим процедурама које се спроводе у оквиру граничних провјера у складу са шенгенским стандардима, с обзиром на то да је Словенија прије више од деценије постала дио шенгенског простора.


Словеначке колеге презентовале су начин рада на граничном прелазу, који је уједно и спољна граница шенгенског простора, а током обиласка црногорска делегација се детаљно упознала и са опремом за прву и другу линију провјере и инфраструктурним рјешењима која су прописана ЕУ шенгенским каталогом.

Министар Нухоџић се захвалио на експертској помоћи и похвалио сарадњу са Републиком Словенијом током реализације твининг пројекта „Подршка успостављању правне тековине Шенгена“, у оквиру којег је израђен Шенгенски акциони план, који је Влада усвојила 2017. године.

„Црна Гора остварује напредак у стандардима Шенгена који се односе на усклађивање правног оквира, инфраструктуру и информационо-комуникационе системе, а нарочиту пажњу посвећујемо едукацији и јачању кадровских капацитета Граничне полиције“
, казао је министар Нухоџић.

Биро за односе с јавношћу Владе Црне Горе  Биро за односе с јавношћу Владе Црне Горе

Министарство унутрашњих послова