Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Командант ЦАОЦ у Торехону, генерал Серверт са генералом Дакићем и Филиповићем

Командант ЦАОЦ у Торехону, генерал Серверт са генералом Дакићем и Филиповићем
Датум објаве 11.06.2019 13:33 | Аутор мод | Извор: Министарство одбране

Испис Штампај страницу


 Командант Здруженог НАТО центра за ваздушне операције (ЦАОЦ) у Торехону (Шпанија), генерал-потпуковник Рубен Гарсиа Серверт (Рубен Ц. Гарциа Сервет) боравио је данас у посјети Министарству одбране и Генералштабу Војске Црне Горе.

Он је у одвојеним сусретима разговарао са начелником ГШ, генерал-пуковником, Драгутином Дакићем и са државним секретаром, Слободаном Филиповићем.

мод

Генерал Дакић се захвалио на подршци коју ЦАОЦ пружа у домену надзора и заштите црногорског ваздушног простора. Имајући у виду да је НАТО донирао 3Д радар Црној Гори, генерал Дакић је истакао да ће Ваздухопловству ВЦГ требати помоћ у циљу развоја сопствених капацитета и способности, односно увезивања радара у НАТИНАМДС. Он је додао да је захваљујући безрезервној подршци Алијансе, током претходне двије године, Црна Гора испунила све задатке у току интеграцијских процеса, чиме су се стекли услови да се у јулу формално прогласи потпуна интегрисаност Црне Горе у НАТО.

Генерал Гарсија Серверт је истакао задовољство достигнућима Црне Горе, капацитетима Ваздухопловства ВЦГ и степеном интегрисаности у НАТО интегрисани систем противваздушне и противракетне одбране (НАТО Интегратед Аир анд Миссиле Дефенсе Сyстем - НАТИНАМДС). Истакао је посебно задовољство због набавке 3Д радара који ће, како је додао, унаприједити  развој црногорских одбрамбених капацитета, али и допринос Црне Горе колективном сиситему одбране. Он је изразио спремност за пуну подршку НАТО Здруженог ваздухопловног оперативног центра Војсци Црне Горе у области обуке кадра, размјене искустава и модернизације средстава и опреме.

мод

Филиповић је истакао значај Центра у Торехону у процесу очувања безбједности НАТО интегрисаног система противваздушне и протвиракетне одбране (НАТИНАМДС). Он је изразио захвалност на подршци коју ЦАОЦ пружа Црној Гори у спровођењу мисије заштите ваздушног простора (Аир Полицинг). Истакао је да само координасаним активностима националних ваздухопловних команди са НАТО центрима можемо очувати безбједност НАТО ваздушног простора. Филиповић је навео да Министарство одбране планира да упути једног официра ВЦГ у ЦАОЦ у Торехону, чиме ће Црна Гора дати свој допринос НАТО командној структури.

Генерал Серверт је честитао двогодишњицу чланства Црне Горе у НАТО, истакавши да наша држава представља значајан фактор стабилности Западног Балкана. Он је изразио задовољство што је Црна Гора регулисала питање заштите ваздушног простора у сарадњи са савезницама, Италијом и Грчком. Генерал Серверт  је додао да су очигледни резултати које је Министарство одбране спровело у области обучавања кадра, као и модернизације и опремања ваздухопловних капацитета. Он је истакао да се сарадња Центра у Торехону и Ваздухопловно-оперативног центра по питању Аир Полицинг мисије одвија без већих изазова, уз увјерење да ће се додатно унаприједити  када Црна Гора буде имала свог представника у ЦАОЦ-у.