Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Министар Богдановић – Амбасадорка Давиет: Од посебног значаја сарадња у области медија

Министар Богдановић – Амбасадорка Давиет: Од посебног значаја сарадња у области медија
Датум објаве 11.06.2019 14:29 | Аутор Министарство културе | Извор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић примио је на Цетињу шефицу мисије Организације за европску безбиједност и сарадњу (ОЕБС), Њ.Е. Марис Давије. 

Тема састанка била је успјешно реализована радионица о борби против незаконите трговине културним добрима, коју је организовала Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, а чији су полазници били савјетници Минстарства културе задужени за област заштите и очувања културних добара. 

Саговорници су закључили да је сарадња у области заштите и очувања културних добара од посебног значаја за Црну Гору, истичући да је сличне ефекте имала регионална обука посвећена нелеганој трговини из октобра 2018. године, организована у оквиру италијанског предсједавања ОЕБС-ом. У том контексту, истакнуто је да ће сарадња ОЕБС-а и Министарства културе у области борбе против нелегалне трговне културним добрима бити настављена и у будућности, кроз организовање нових модела сарадње намијењених полицијским и царинским службеницима, што је од посебног значаја у контексту ратификовања УНИДРОИТ Конвенције о украденим или незаконито извезеним културним добрима, која је ступила на снагу марта 2019. године.

Министар Богдановић је истакао значај помоћи коју ОЕБС пружа у односу на измјене и допуне Закона о медијима, истичући да оне у великој мјери доприносе унапријеђењу преговарачке позиције Црне Горе у процесу приступања Европској унији. У складу са наведеним, стране су изразиле увјеравање да ће наведени процес у значајном дијелу допринијети успостављању системског приступа у унапријеђењу слободе изражавања и амбијента за слободан рад медија.