Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Пуришић на министарској конференцији у Луксембургу: Црна Гора активно спроводи реформе социјалне и политике запошљавања

Пуришић на министарској конференцији у Луксембургу: Црна Гора активно спроводи реформе социјалне и политике запошљавања
Датум објаве 12.06.2019 21:45 | Аутор мрсс | Извор: Министарство рада и социјалног старања

Испис Штампај страницу


У савременим условима, тржишта рада брзо се мијењају и развијају, а нова дигитална револуција, промјене у обрасцима рада, друштвена и демографска кретања доносе нове могућности али и изазове, казао је министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић на првом министарском састанку ЕУ- Западни Балкан посвећеном запошљавању и социјалним политикама, који се данас и сјутра одржава у Луксембургу.

мрсс

Пуришић је нагласио да су значајни изазови са којима се сусреће Црна Гора незапосленост младих, жена и дуготрајна незапосленост, присутни и у државама чланицама ЕУ. 
„Нови инклузивни приступ тржишту рада треба да интегрише политику запошљавања и социјалну политику, на начин да се развију нови механизами свеобухватне подршке појединцима који су искључени са тржишта рада, посебно младима, женама, дугорочно незапосленим и другим осјетљивим категоријама“, казао је Пуришић.

Министар је навео да је у посљедњих пар година Црна Гора постигла значајне резултате у реформи система социјалне заштите. 

„Урађена је реформа законског оквира, уведени су нормативи и стандарди пружања услуга, систем лиценцирања стручних радника и пружаоца услуга, уложена су значајна средства у кадровске, просторне и техничке капацитете“ - истакао је Пуришић.

Истовремено, спроводи се и систем мјера и подстицаја за већу укључност на тржишту рада, посебно осјетљивих категорија незапослених лица, кроз активну политику запошљавања.

мрсс

„У Црној Гори се интензивно ради на увођењу новог модела активације корисника социјалних давања кроз индивидуални приступ сваком кориснику. Индидвидуални приступ незапосленом уз индивидуални план запошљавања постао је поуздан инструмент за одређивање адекватне услуге која се пружа тражиоцу запослења”- обијаснио је Пуришић. 

Додао је и да у овом тренутку Црна Гора спроводи свеобухватну реформу тржишта рада у циљу унапређење регулативе којом ће се створити простор за отварање нових радних мјеста, већу флексибилност и мобилност на тржишту рада, заштиту и сигурност запослених.

Министар је говорио и на панелу „Подстицање развоја вјештина у складу са потребама тржишта рада“ и том приликом истакао да неусклађеност тржишта рада и система образовања представља један од важних изазова са којим се суочавају све земље Западног Балкана, па и Црна Гора. 

Подсјетио је да на то указује вишеструко већи број оглашених, а непопуњених слободних радних мјеста и велики број упослених странаца. 

„Унапређење и стицање потребних знања и вјештина је кључно за развој конкурентних и динамичних економија, које генеришу нова и квалитетна радна мјеста“, казао је Пуришић.

мрсс

Подсјетио је да су у посљедњих неколико година у Црној Гори спроведени важни кораци у погледу реформе на свим нивоима образовања, а посебно стручног образовања са циљем усклађивања стручног образовања са тражњом на тржишту рада, са посебним нагласком на промовисање учења уз рад, тј. дуално образовање.

„Треба да тежимо ка стварању флексибилног и одрживог система који ће производити неопходна знања, компетенције и вјештине, и снажно промовисати концепт цјеложивотног учења“, закључио је Пуришић. 

Министар је информисао да Црна Гора предузима континуиране активности које се односе на испуњавање услова који су дати кроз Заједницку преговарачку позицију Европске уније за затварање поглавља 19- Социјална политика и запосљавање.

Министарски састанак у Луксембургу окупио је министре земаља Западног Балкана: Црне Горе, Албаније, Србије, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније и Косова, као и министре из Румуније, Финске и Хрватске, три државе чланице које предсједавају Савјетом Европске Уније у периоду од 1. јануара 2019. до 31. јуна 2020. године.