Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

У Никшићу обиљежен Међународни дан уништавања оружја

У  Никшићу обиљежен Међународни дан уништавања оружја
Датум објаве 11.07.2019 15:03 | Аутор МУП | Извор: Министарство унутрашњих послова

Испис Штампај страницу


Данас је поводом 9. јула - Међународног дана уништавања оружја, Министарство унутрашњих послова Црне Горе, уз подршку Европске уније и УНДП/СЕЕСАЦ (Центра за контролу лаког и малокалибарског оружја у Југоисточној и Источној Европи), организовало уништавање 990 комада оружја и 269 дјелова за оружје. Догађај је подржала и Мисија Организације за европску безбједност и сарадњу у Црној Гори (ОЕБС), као и невладина организација Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

МУПОбиљежавањем овог датума јавност се подсјећа на опасност коју вишак оружја, као и недовољно обезбијеђено и нелегално оружје, представља за нашу сигурност и безбједност, а овом приликом обратили су се генерални директор Директората за надзор у Министарству унутрашњих послова, Данило Ћупић, стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашпарикова и замјеница шефице мисије и координаторка програма у Мисији ОЕБС-а у Црној Гори Сив-Катрине Леиртрое.

Генерални директор Директората за надзор у МУП-у Данило Ћупић је истакао да Министарство унутрашњих послова организованим уништавањем оружја потврђује своје опредјељење да даје допринос координисаним регионалним напорима на унапређењу свијести о проблему ширења нелегалног лаког оружја. „Ми смо стратешки опредијељени да будемо актери ове веома значајне приче, посебно за Западни Балкан, и даље ћемо радити на подизању свијести грађана о опасностима и штетним посљедицама посједовања илегалног оружја, смањењу количине нелегалног оружја, едукацијама грађана о њиховим правима. Министарство, Влада и држава Црна Гора ће остати посвећени раду на сузбијању нелегалне трговине и кријумчарења лаког и малог оружја и муниције”, поручио је Ћупић. Он је саопштио да је посљедњих пет година, колико се обиљежава овај дан, уништено 5.769 комада ватреног оружја и 1.045 комада дјелова оружја.

Стална представница УНДП у Црној Гори, Даниела Гашпарикова је исказала подршку напорима Црне Горе да доприноси миру и стабилности, не само у региону, веч и шире и истакла да, сада већ традиционално обиљежавање Међународног дана уништавања оружја, доприноси јачању свијести о штетности посједовања оружја, смањењу броја нелегалног оружја у посједу грађана и креирању што безбједније средине за све грађане.

Замјеница шефице мисије и координаторка програма у Мисији ОЕБС-а у Црној Гори Сив-Катрине Леиртрое је саопштила да ће Мисија ОЕБС-а наставити да буде поуздан партнер Министарству унутрашњих послова и Влади Црне Горе у рјешавању проблема нелегалног оружја.

У никшићком Институту за црну металургију данас је уништено правоснажно одузето оружје, као и оно прикупљено кроз кампању „Поштуј живот, врати оружје“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи заједно са УНДП-ем, Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори и ЦДТ-ом, уз финансијску подршку ЕУ.