Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Одржан Инфодан о Конкурсу за додјелу грантова за иновативне пројекте у Подгорици

Одржан Инфодан о Конкурсу за додјелу грантова за иновативне пројекте у Подгорици
Датум објаве 12.07.2019 15:30 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке 

Министарство науке Црне Горе и Привредна комора Црне Горе организовали су данас 2019. Инфодан о Конкурсу за додјелу грантова за иновативне пројекте.

Представници Министарства науке Црне Горе, мр Маријета Барјактаровић Ланзарди, начелница Дирекције за иновације и инфраструктуру, др Иван Томовић, самостални савјетник и за трансфер технологија и реализацију сарадње у оквиру ЕУ платформи за иновације и Марина Рогановић, Дирекција за иновације и инфраструктуру, представили су појединости Конкурса за додјелу средстава.

Ријеч је о позиву за додјелу грантова за иновативне пројекте, којим се опредјељују средства за суфинансирање иновативних пројеката у укупном износу од 700.000 еура, на период до двије године. Конкурсом за додјелу грантова биц́е подржани иновативни пројекти у складу са приоритетим областима утврђеним у Стратегији паметне специјализације (2019-2024): одржива пољопривреда и ланац вриједности хране; енергија и одржива животна средина; одрживи и здравствени туризам, те информационо-комуникационе технологије као хоризонтални сектор.

Министарство науке Црне Горе ће одобрити по прихваћеном гранту суфинансирање у износу до 100.000 еура, које ће трајати од 12 до 24 мјесеца. Имплементација пројеката обухватаће период од децембра 2019/јануара 2020. године, најкасније до децембра 2021/јануара 2022. године.На Конкурс се могу пријавити правна лица у Црној Гори, која испуњавају услове у складу са чланом 15 Закона о иновативној дјелатности: научноистраживачке и установе високог образовања, центри изврсности и привредни субјекти (иновационо-предузетнички центар, пословни инкубатор, привредно друштво, односно његов дио).

Директорица Сектора за пројекте Привредне коморе Црне Горе Тања Радусиновић подсјетила је да је Црна Гора прва земља, изван ЕУ, која је донијела Стратегију паметне специјализације. Да је то урађено на квалитетан начин, показује и то што су привредна друштва, углавном малих и средњих предузећа, најчешће из ИЦТ сектора, на прошлогодишњем конкурсу добила највише средстава а и сада влада велико интересовање за конкурс, а то показује и бројно присуство овом инфо дану оних који су се кандидовали прошле године, али и привредника који се први пут интересују за овај пројекат.

Маријета Барјактаровић Ланзарди навела је да је Влада крајем јуна усвојила колаборативни програм за иновације у периоду 2019-2024. године. Ријеч је о финансијском инструменту за Стратегију паметне специјализације. Обзиром на искуства програма за додјелу колаборативних грантова од прошле године која су крајње позитивна, гдје је током првих шест мјесеци успостављено пет партнерстава наука-привреда, пет Б2Б партнерства, очекивања су да до краја пројекта једна научно-истраживачка институција оснује још један привредни субјекат. Свакако један од главних бенефита овог програма може бити јачање конкурентности црногорске привреде уз снажење иновативности малих и средњих предузећа као и боља сарадња научно-истраживачких институција и привреде. Све заинтересоване иновативне организације могу се пријавити на конкурс до 20. септембра 2019.