Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Почели “Цетињски филолошки дани ИИ”

Почели “Цетињски филолошки дани ИИ”
Датум објаве 10.09.2019 16:41 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Међународни научни симпозијум “Цетињски филолошки дани ИИ”, у организацији Факултета за црногорски језик и књижевност и Црногорског филолошког друштва, отворен је данас на Цетињу. На Конференцији која се приређује под покровитељством Министарства науке, а у склопу пројекта „Нове перспективе у хуманистичким наукама“, учествује више од 80 научника, са четири континента и са више од 20 универзитета.

Отварање и рад Конференције поздравили су министар културе господин Александар Богдановић, у име домаћина градоначелник Пријестонице господин Александар Кашћелан, док се присутнима, испред Министарства науке, обратила секретарка Смиљана Прелевић.

На почетку свог обраћања секретарка Прелевић је изразила задовољство што ће се данас уручити повеље Факултета за црногорски језик и књижевност, научницима и истраживачима за посебан допринос монтенегристици: академику Емилу Токажу, академику Вукићу Пулевићу и академику Сретену Перовићу.

Она је похвалила рад Факултета као водеће научне и високообразовне установе у области црногорског језика и књижевности и сродних научних дисциплина.

„Факултет је од свог оснивања био активан у истраживачком раду и подржан од стране Министарства науке кроз реализацију научноистраживачких пројеката. Тако, Факултет тренутно реализује научни пројекат који финансира Министарство науке “Нове перспективе хуманистичких наука”, руководиоца истраживања проф. др Аднана Чиргића. Циљ овог пројекта је умрежавање научног, академског и привредног сектора у развоју и унапређењу наука и технологија, те стварање платформе и оквира за будућу сарадњу између хуманистичких наука и савремених технологија”, казала је Прелевић.

На крају, организаторима је пожељела успјешну реализацију Међународног симпозијума у нади да ће својим успјешним радом испунити научну мисију и у годинама које слиједе.

Међународни научни симпозијум завршава рад 12. септембра 2019. године.

Министарство науке Министарство науке