Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Počeli “Cetinjski filološki dani II”

Počeli “Cetinjski filološki dani II”
Datum objave 10.09.2019 16:41 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Međunarodni naučni simpozijum “Cetinjski filološki dani II”, u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Crnogorskog filološkog društva, otvoren je danas na Cetinju. Na Konferenciji koja se priređuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, a u sklopu projekta „Nove perspektive u humanističkim naukama“, učestvuje više od 80 naučnika, sa četiri kontinenta i sa više od 20 univerziteta.

Otvaranje i rad Konferencije pozdravili su ministar kulture gospodin Aleksandar Bogdanović, u ime domaćina gradonačelnik Prijestonice gospodin Aleksandar Kašćelan, dok se prisutnima, ispred Ministarstva nauke, obratila sekretarka Smiljana Prelević.

Na početku svog obraćanja sekretarka Prelević je izrazila zadovoljstvo što će se danas uručiti povelje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, naučnicima i istraživačima za poseban doprinos montenegristici: akademiku Emilu Tokažu, akademiku Vukiću Puleviću i akademiku Sretenu Peroviću.

Ona je pohvalila rad Fakulteta kao vodeće naučne i visokoobrazovne ustanove u oblasti crnogorskog jezika i književnosti i srodnih naučnih disciplina.

„Fakultet je od svog osnivanja bio aktivan u istraživačkom radu i podržan od strane Ministarstva nauke kroz realizaciju naučnoistraživačkih projekata. Tako, Fakultet trenutno realizuje naučni projekat koji finansira Ministarstvo nauke “Nove perspektive humanističkih nauka”, rukovodioca istraživanja prof. dr Adnana Čirgića. Cilj ovog projekta je umrežavanje naučnog, akademskog i privrednog sektora u razvoju i unapređenju nauka i tehnologija, te stvaranje platforme i okvira za buduću saradnju između humanističkih nauka i savremenih tehnologija”, kazala je Prelević.

Na kraju, organizatorima je poželjela uspješnu realizaciju Međunarodnog simpozijuma u nadi da će svojim uspješnim radom ispuniti naučnu misiju i u godinama koje slijede.

Međunarodni naučni simpozijum završava rad 12. septembra 2019. godine.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke