Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Подршка Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Управи полиције настављена кроз донацију вриједне опреме Форензичком центру

Подршка Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Управи полиције настављена кроз донацију вриједне опреме Форензичком центру
Датум објаве 11.09.2019 16:00 | Аутор УП

Испис Штампај страницу


Директор Управе полиције Црне Горе Веселин Вељовић је данас са амбасадорком Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Мариз Давије потписао Споразум о донацији опреме вриједне 33.700 еура.

Мисија ОЕБС је донирала Форензичком центру и криминалистичкој полицији вриједну опрему која ће допринијети да се да се форензичка испитивања, вјештачења и истраживања дигиталних доказа врше на најефикаснији начин. Опрема укључује радну станицу за форензичке анализе, лиценцирани софтвер за прац́ење интернетских доказа и приступ дигиталним уређајима; мобилну форензичку опрему за вађење доказних података на мјесту злочина и десет читача информација о возилу (ВИН) како би се подржала ефикаснија борба против кријумчарења и крађе моторних возила.

Директор Вељовић је истакао да је данашња донација значајна, не само с апсекта вриједности, него што ће допринијети борби против свих облика криминала и помоћи Сектору криминалистичке полиције и допринијети укупним резултатима Форензичког центра.
УП
„Форензички центар је израстао у озбиљну институцију са којом се наша служба и наша држава може поносити. Испуњава стандарде реномираних форензичких центара,” казао је Вељовић. Како је додао, сарадња са канцеларијом ОЕБС-а свих ових година је дала значајне резултате. „ОЕБС препознајемо као нашег стратешког партнера,“ казао је директор Управе полиције.

Шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Мариз Давије рекла је да ц́е опрема помоц́и у криминалистичким истрагама, нарочито у вези са сајбер криминалом. „То ц́е омогуц́ити Форензичком центру да прегледа дигиталне доказе и спроведе анализу података на мјесту злочина како би сачувао доказе”, казала је Давије.

Подсјетила је да ОЕБС подржава Форензички центар од његовог оснивања 2008. године, како у погледу обезбјеђивања опреме, тако и, што је важније, у погледу пружања стручне обуке и менторства његовим научницима. „Центар је сада акредитован на међународном нивоу. Ово је велики корак у борби против регионалног и међународног криминала. Докази из овог центра могу се прихватити на било којем суду”, истакла је Давије.

У септембру прошле године, Мисија је донирала Управи полиције форензичку радну станицу и два полиграфа у вриједности од 50.000 еура. Мисија остаје посвец́ена пружању подршке црногорским институцијама у успостављању свеобухватног приступа у борби против криминала у Црној Гори.