Мања слова Већа слова РСС

Најаве

21.10.2019

У званичној посјети Црној Гори у уторак министар економије и енергетике СР Њемачке Петер Алтмајер

21.10.2019

Премијер Марковић сјутра отвара националну конференцију о раном развоју дјетета

16.10.2019

У четвртак, 17. октобра 139. сједница Владе ЦГ у Пљевљима

13.10.2019

Премијер Марковић сјутра у радној посјети општини Котор

13.10.2019

Министарка Дамјановић на конференцији „ИННОВЕИТ 2019“ у Будимпешти

12.10.2019

Конференција - 13. октобар Међународни дан смањења ризика од катастрофа 2019

10.10.2019

Премијер Марковић обићи ће у петак Мост „Морачица“ поводом спајања распонске конструкције Моста

10.10.2019

Представљање пројекта регулације Бојане и других ријека у сливу Дрима

10.10.2019

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 138. сједнице Владе ЦГ у 15:00

10.10.2019

Прес конференција поводом седмог састанка Посебне радне групе за реформу јавне управе

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Представник министарства науке, др Иван Томовић учествовао на Четвртој конференцији Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе у Београду

Представник министарства науке, др Иван Томовић учествовао на Четвртој конференцији Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе у Београду
Датум објаве 08.10.2019 19:47 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Представник министарства науке Црне Горе, др Иван Томовић учествовао је данас у својству шефа делегације Црне Горе на министарском састанку који је одржан у Београду у оквиру Четврте конференције Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ) о сарадњи у иновацијама. Конференција је окупила најрелевантније представнике иновационих екосистема из Кине и земаља ЦИЕЗ, укључујући бројне политичаре, представнике дипломатског кора, академике, као и актере из науке и привредног секора.

Министарство науке

У оквиру излагања на тему иновационог екосистема у Црној Гори и међународној сарадњи, др Томовић је нагласио важност усвајања Стратегије паметне специјализације у коришћењу иновација за подстицање економског раста и конкурентности кроз примјену постојеће базе знања и компетенција. “Црна Гора је у јуну ове године постала прва држава након ЕУ 28 која је усвојила овај документ уз коришћење методологије и експертске подршке Удруженог истраживачког центра (ЈРЦ) Европске комисије”, рекао је Томовић. Шеф црногорске делегације се затим посебно осврнуо на регионални пројекат успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), чији је иницијатор Влада Црне Горе. „Ријеч је о хадронској канцер терапији, једном од најуспјешнијих метода лијечења широког спектра канцера са високим процентом успјешности, а оно што би овај институт чинило посебним у свијету била би најсавремењија истраживања из биомедицине која би обухватала 50% времена“, истакао је Томовић.

На крају, Томовић је указао на одличну сарадњу коју Црна Гора остварује са Кином и државама Централне и Источне Европе, посебно у имплементацији заједничких билатералних пројеката на пољу науке и иновација. Због растућег значаја иновација у екосистемима држава Централне и Источне Европе, али успјешним моделима које је креирала Народна Република Кина, Томовић је посебно поздравио Београдску декларацију о сарадњи у иновацијама између Кине и држава Централне и Источне Европе, указавши да ће овај формат омогућити развој заједничких платформи, које ће олакшати сарадњу у области истраживања и иновација, размјену знања и експертизе, али и координацију иновационих политика учесница.

Министарство науке

Шефови делегација 17+1 држава су у пратњи предсједнице Владе Републике Србије, г-ђе Ане Брнабић посјетили инсталације на Београдском сајму иновативних прототипа и упознли се са најновијим иновацијама и технолошким достигнућима у области развоја паметних градова, индустријских паркова, жељезничке инфраструктуре. Званичници и представници Влада држава учесница погледали су и кратки филм о индустријском парку који ће Србија заједно за Кином градити у Борчи, а на штанду компаније Хуавеј упознали су се са најновијом 5Г технологијом.

У склопу овог догађаја одржава се и привредна конференција на којој учествују више од 300 компанија, универзитета, институција и инвестиционих фондова из Кине и земаља ЦИЕЗ, на којој су представљена најсавременија достигнућа у области иновација, дигитализације, вјештачке интелигенције, роботике, мобилности, паметних градова, пољопривреде, финансија и других области.