Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Predstavnik ministarstva nauke, dr Ivan Tomović učestvovao na Četvrtoj konferenciji Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu

Predstavnik ministarstva nauke, dr Ivan Tomović učestvovao na Četvrtoj konferenciji Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu
Datum objave 08.10.2019 19:47 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnik ministarstva nauke Crne Gore, dr Ivan Tomović učestvovao je danas u svojstvu šefa delegacije Crne Gore na ministarskom sastanku koji je održan u Beogradu u okviru Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) o saradnji u inovacijama. Konferencija je okupila najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz Kine i zemalja CIEZ, uključujući brojne političare, predstavnike diplomatskog kora, akademike, kao i aktere iz nauke i privrednog sekora.

Ministarstvo nauke

U okviru izlaganja na temu inovacionog ekosistema u Crnoj Gori i međunarodnoj saradnji, dr Tomović je naglasio važnost usvajanja Strategije pametne specijalizacije u korišćenju inovacija za podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti kroz primjenu postojeće baze znanja i kompetencija. “Crna Gora je u junu ove godine postala prva država nakon EU 28 koja je usvojila ovaj dokument uz korišćenje metodologije i ekspertske podrške Udruženog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije”, rekao je Tomović. Šef crnogorske delegacije se zatim posebno osvrnuo na regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), čiji je inicijator Vlada Crne Gore. „Riječ je o hadronskoj kancer terapiji, jednom od najuspješnijih metoda liječenja širokog spektra kancera sa visokim procentom uspješnosti, a ono što bi ovaj institut činilo posebnim u svijetu bila bi najsavremenjija istraživanja iz biomedicine koja bi obuhvatala 50% vremena“, istakao je Tomović.

Na kraju, Tomović je ukazao na odličnu saradnju koju Crna Gora ostvaruje sa Kinom i državama Centralne i Istočne Evrope, posebno u implementaciji zajedničkih bilateralnih projekata na polju nauke i inovacija. Zbog rastućeg značaja inovacija u ekosistemima država Centralne i Istočne Evrope, ali uspješnim modelima koje je kreirala Narodna Republika Kina, Tomović je posebno pozdravio Beogradsku deklaraciju o saradnji u inovacijama između Kine i država Centralne i Istočne Evrope, ukazavši da će ovaj format omogućiti razvoj zajedničkih platformi, koje će olakšati saradnju u oblasti istraživanja i inovacija, razmjenu znanja i ekspertize, ali i koordinaciju inovacionih politika učesnica.

Ministarstvo nauke

Šefovi delegacija 17+1 država su u pratnji predsjednice Vlade Republike Srbije, g-đe Ane Brnabić posjetili instalacije na Beogradskom sajmu inovativnih prototipa i upoznli se sa najnovijim inovacijama i tehnološkim dostignućima u oblasti razvoja pametnih gradova, industrijskih parkova, željezničke infrastrukture. Zvaničnici i predstavnici Vlada država učesnica pogledali su i kratki film o industrijskom parku koji će Srbija zajedno za Kinom graditi u Borči, a na štandu kompanije Huavej upoznali su se sa najnovijom 5G tehnologijom.

U sklopu ovog događaja održava se i privredna konferencija na kojoj učestvuju više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj su predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, vještačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.