Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bogdanović – ambasador Presker: Saradnja u oblasti kreativnih industrija od posebnog značaja za institucije i organizacije iz Crne Gore i Republike Slovenije

Ministar Bogdanović – ambasador Presker: Saradnja u oblasti kreativnih industrija od posebnog značaja za institucije i organizacije iz Crne Gore i Republike Slovenije
Datum objave 08.11.2019 12:43 | Autor MKU | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUDanas je u Ministarstvu kulture održan sastanak ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori NJ. E. Gregora Preskera. Na sastanku je razmatrana dosadašnja saradnja u oblasti kulture, uz poseban naglasak na razvoj kreativnih industrija.

Na početku sastanka, ministar Bogdanović je podsjetio na inicijative koje je Ministarstvo kulture realizovalo u poslednjem periodu, a koje su se odnosile na razvoj kreativnih industrija, ističući da je organizovanje “Dana Crne Gore u Republici Sloveniji” i učešće na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju, od posebnog značaja za regionalnu promociju crnogorskog kreativnog sektora. 

Ministar Bogdanović je naglasio da potisani Sporazum o saradnji u oblasti kulture predstavlja dobru osnovu za usaglašavanje Programa saradnje kojim bi bili definisani konkretni projekati koji se mogu implementirati u narednom periodu. Istakao je da je podizanje spomenika Francu Prešernu u Podgorici i Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani od posebnog značaja za promociju kulturne baštine Crne Gore I Slovenije.

Takođe, ministar je istakao i saradnju u oblasti kinematografije naglasivši da filmski centri dvije države u kontinuitetu realizuju zajedničke projekte, što je od posebnog značaja za Crnu Goru, koja sprovodi opsežne reforme u ovom sektoru.

Ambasador Presker je istakao značaj organizovanja “Dana Crne Gore u Republici Sloveniji” i MOS-a u Celju realizovanih u septembru tekuće godine, ističući posebno prezentaciju projekata podržanih u okviru programa “Kreativna Crna Gora” , ali i izvođenje predstava savremene crnogorske produkcije. Naglasio je da učešće delegacije Crne Gore na predstojećem “Kreativnom forumu” u Ljubljani predstavlja dobru platformu za produbljivanje saradnje na ovom polju, i istakao da ministarstva kulture Crne Gore i Republike Slovenije, kroz realizaciju brojnih projekata saradnje, u velikoj mjeri doprinose produbljivanju veza između dvije države.