Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Вучиновић и Мулић: Било је критично, и даље пратимо ситуацију / Након процјењене штете биће брза реакција Владе

Вучиновић и Мулић: Било је критично, и даље пратимо ситуацију / Након процјењене штете биће брза реакција Владе
Датум објаве 08.11.2019 15:19 | Аутор КАБИНЕТ МИНИСТАРКЕ БЕЗ ПОРТФЕЉА

Испис Штампај страницу


Министарка и предсједница Комисије за елементарне непогоде Марија Вучиновић је изјавила, током данашње посјете општини Никшић, да ће Комисија са локалног нивоа направити процјену штете и да ће се Влада, односно Комисија за процјену штете од елементарних непогода одговорно однијети према насталом проблему и колико буде у могућности пружити помоћ угроженом становништву.

Министарка Вучиновић је заједно са генералним директором Директората за ванредне ситуације Мирсадом Мулићем и предсједником општине Никшић Веселином Грбовићем обишла, невременом, угрожена подручја у тој општини. 

Мулић је након обиласка терена казао да је ситуација била сложена и тешка, али на моменте и критична и драматична.

“Најважније је да нијесмо имали трагичних посљедица и учинили смо све да се смањи штета као и да се заштите грађани и њихови објекти”, истакао је Мулић. 

„Оно што смо данас видјели на терену јасно показује да је овдје била велика и тешка борба између човјека и природе. Директорат за ванредне ситуације је све вријеме пратио ситуацију у Никшићу, имали смо константну комуникацију са колегама из Службе за заштиту и спашавање и у складу са тим реаговали. Послали смо један чамац са којим смо евакуисали породицу Николић. Представници Директората за ванредне ситуације су били стално присутни на терену и управо та чињеница говори да је синхронизовано функционисао систем на локалном и на државном нивоу, што је најважније у оваквим ситуацијама. Установљено је такође да у Броћанцу ниво воде још расте, те настављамо да пратимо ситуацију, јер нема простора за опуштање, пошто нас, како је најваљено, за викенд очекују нестабилне временске прилике“, казао је Мулић. 

Министарка и предсједница Комисије за елементарне непогоде, Марија Вучиновић је изјавила да ће Комисија са локалног нивоа направити процјену штете и да ће се Влада, односно Комисија за процјену штете од елементарних непогода одговорно однијети према насталом проблему и колико буде у могућности пружити помоћ угроженом становништву.

„Очекујемо да ће локална комисија врло брзо приступити изради процјене штета и ми ћемо исто тако брзо одреаговати на прикупљене захтјеве. У каквој ће форми бити захтјеви, да ли у форми појединачних захтјева, да ли одлуком Владе да се помогне самој Општини, то ћемо се накнадно договорити, али морамо најприје видјети колика је процијењена штета“, истакла је министарка Вучиновић.

Предсједник општине Никшић Веселин Грбовић је казао да је 47 објеката било захваћено водом и додао да ће Комисија направити процијену штете коју ће прослиједити министарки како би се опредијелила одређена помоћ.

„Покушаћемо да што више ублажимо штете које су се десиле. Добро је што су у ова два дана биле слабије падавине и да се вода значајно повукла. Надам се да ће наредних дана све нормално функционисати, те да ћемо у сљедећих десет дана направити процијену штете“, казао је Грбовић.

КАБИНЕТ МИНИСТАРКЕ БЕЗ ПОРТФЕЉА