Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Осам нових иновативних пројеката добиће грантове

Осам нових иновативних пројеката добиће грантове
Датум објаве 02.12.2019 08:57 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Финална евалуациона комисија позитивно је оцијенила осам (8) приједлога иновативних пројеката. Износ траженог суфинансирања од стране Министарства науке износи око 700.000 еура, а у току су преговори око буџета са носиоцима пројеката.

Прва систематска подршка иновацијама ове врсте започета је 2018. године. У периоду од само двије године издвојићемо средства од око 1.4 милиона еура за 18 иновативних пројеката, од којих су 80% носиоци иновативна предузећа. Исход ових конкурса је да смо за уложен 1 еуро добили додатних 0.5, јер се захтијевало суфинансирање, а на 18 иновативних пројеката суфинансирање корисника износи око 740.000 еура. Кроз ова два конкурса запошљавамо скоро 50 људи, махом инжињере и програмере.

Свјесни значаја ове врсте подршке, Влада Црне Горе је у почетком јула ове године усвојила и Колаборативни програм за иновације (2019-2024) како би се олакшала процедура, а који се наслања на приоритете Стратегије паметне специјализације (С3) и прати период њеног трајања.

Квалитет пројеката гарантује и двостепена међународна евалуација. Ове године смо имали чак 34 пријаве, од чега су 30 пројектних пријава биле инициране од стране иновативних предузећа. Праг од 70 поена у првој фази евалуације прешле су 22 пројектне пријаве, које су потом упућене на другу фазу међународне евалуације, чији је фокус био на иновативности, потенцијалима за комерцијализацију и конкурентности и имао је форму ‘питцх а пројецт’. Финална евалуациона комисија у саставу од три међународна експерта која је спроводила другу фазу од 22 пројекта позитивно је оцијенила и препоручила за суфинансирање 8 пројеката.

У погледу приоритета утврђених у Стратегији паметне специјализације (С3) (2019-2024), од осам позитивно оцијењених пројеката три (3) пројекта су кандидована у оквиру приоритета Информационо-комуникационе технологије, три (3) у оквиру приоритета Одржива пољопривреда и ланац вриједности хране, док су два (2) пројекта у оквиру Енергије и одрживе животне средине.

Планиране активности на позитивно оцијењеним пројектима обухватају 28 нових запошљавања/радних мјеста, док је у погледу партнерстава на пет (5) пројеката остварено партнерство између привредних субјеката и научноистраживачких установа, а на (3) пројекта партнерство између привредних субјеката. На једном иновативном пројекту планирано је и оснивање спин-офф предузећа.

Ранг листу можете преузети ОВДЈЕ

Свечана додјела грантова за иновативне пројекте биће уприличена у Вили Горица у сриједу, 11. децембра 2019. године.