Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministarka Damjanović sjutra na Ministarskoj konferenciji Centralno-evropske inicijative (CEI)

Ministarka Damjanović sjutra na Ministarskoj konferenciji Centralno-evropske inicijative (CEI)
Datum objave 12.12.2019 13:00 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, na poziv ministra za obrazovanje, visoko obrazovanje i istraživanje Republike Italije, Nj.E. Lorenca Fioramontija (Lorenzo Fioramonti), učestvovaće na Ministarskoj konferenciji Centralno-evropske inicijative (CEI) o nauci i istraživanju koja se održava u Trstu, Republika Italija, 13. decembra 2019. godine.

Tom prilikom će, u okviru Ministarske plenarne diskusije pod nazivom »Kako regionalna saradnja u nauci i tehnologiji doprinosi jačanju održivog razvoja u zemljama Centralno-evropske inicijative«-tema: Naučna diplomatija i izgradnja kapaciteta, održati prezentaciju na temu SEEIIST projekta-uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope.

Na marginama Ministarske konferencije planiran je susret ministarke Damjanović sa ministrom za obrazovanje, visoko obrazovanje i istraživanje Republike Italije, kao i susret sa direktorom Instituta za teoretsku fiziku iz Trsta (ICTP), Nj.E. Atišom Dabholkarom (Atish Dabholkar).

Učešće ministarke Damjanović na pomenutom visokom događaju, kao i bilateralni sastanci koje će održati posebno imaju značaj sa aspekta predsjedavanja Crne Gore Centralno-evropskom inicijativom, počev od januara 2020. godine, pri čemu je nauka prihvaćena kao jedan od prioriteta crnogorskog predsjedavanja.

Na Ministarskoj konferenciji, pored Crne Gore, na ministarskom nivou će biti zastupljene Bjelorusija, Mađarska, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Republika Srbija i Republika Slovenija.

Tokom održavanja Ministarske konferencije, planirano je i usvajanje Deklaracije o nauci.

MINISTARSTVO NAUKE