Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Trka za vakcinom protiv virusa COVID-19

Trka za vakcinom protiv virusa COVID-19
Datum objave 26.03.2020 10:47 | Autor Ministarstvo nauke | Izvor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


U vrijeme pandemije virusa COVID-19 koji je gotovo paralisao čitav svijet i kada su svi medicinski timovi stavljeni u pun pogon kako bi liječili zaražene pacijente, postoje i oni koji su svoj rad usmjerili ka istraživanju vakcine koja bi pomogla u rješavanju problema.

Nedavno je ugledni naučni časopis Science|Business izdao tekst koji je uredila Eana Keli koja je dala pregled nekih od glavnih istraživačkih timova u svijetu koji rade na razvoju vakcine.

„Stručnjaci koji su angažovani na razvoju vakcina rade nezapamćenom brzinom još od kada je prva genomska sekvenca virusa COVID-19 oslobođena u januaru, dok je prvi volonter primio vakcinu iRNK-127 korporacije Moderna Inc prošle nedjelje. Bilo je potrebno svega  63 dana da se od selekcije viralne sekvence dođe do prve faze testiranja, u kojoj će 45 dobrovoljaca primiti tri različite doze tokom perioda od šest nedjelja, u cilju dobijanja inicijalnih podataka o bezbjednosti i verifikovanja da vakcina uspješno proizvodi odgovor imunog sistema na viralni DNK“, navodi Keli u svom izlaganju.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi 41 istraživačku grupu i farmaceutsku kompaniju koje trenutno rade na razvoju vakcine.

Izdvojili smo neke od njih:

Moderna, SAD

Prva testiranja vakcine na ljudima počela su prošle nedjelje, i to u biotehnološkoj kompaniji Moderna sa sjedištem u Kembridžu, Masačusets, a na osnovu istraživanja koja finansiraju američki nacionalni zdravstveni instituti. Moderna je možda predvodnik trke za vakcinom po tome što je prva stigla do faze testiranja na ljudima, ali „moramo računati na sve opcije, i nastaviti s trkom,“ kaže Aneliza Vajlder-Smit, profesorka novih zaraznih oboljenja na Londonskoj školi higijene i tropske medicine. „Svakako ćemo imati problema s podizanjem proizvodnje na dovoljno veliki obim, tako da je bolje da koristimo što više platformi za izradu vakcina.“

DIOSynVax, Ujedinjeno Kraljevstvo

Džonatan Hini, šef laboratorije za viralne zoonoze na Univerzitetu u Kembridžu, izvršni je direktor spinaut kompanije DIOSynVax, osnovane 2017. godine. Ta kompanija obezbijedila je finansijska sredstva od Fondacije Bil i Melinda Gejts i Agencije za inovacije Ujedinjenog Kraljevstva Innovate UK, kako bi razvijala nove vakcine za različita oboljenja od influence do ebole, da bi sada preusmjerila sve svoje aktivnosti na virus COVID-19. „Ono što nam je omogućilo da se odmah preorjentišemo jeste činjenica da je ono što radimo za grip veoma slično onome što je potrebno za korona virus,“ ističe Hini. Trenutno, vakcina se testira na miševima kako bi se utvrdilo da li će generisati odgovor imunog sistema.

BioNTech, Njemačka

Još jedna njemačka kompanija u trci za vakcinom zove se BioNTech. I ova korporacija specijalizovana je za oblast iRNK. Prošle nedjelje, sklopljeni su ugovori o komercijalizaciji sa šangajskom kompanijom Farmaceutska grupa Fosun i američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer, za razvoj kandidata za vakcinu kompanije BioNTech. Kompanija koju je osnovao bračni par imunologa Ugur Sahin i Ezlem Tureči trenutno testira vakcinu na miševima u svojoj laboratoriji u Majncu, dok ispitivanja na ljudima treba da počnu u aprilu. Fondacija Bil i Melinda Gejts investirala je u kompaniju BioNTech, koja je, zajedno s kompanijama CureVac i Moderna, prvobitno radila na korišćenju iRNK kao osnova za vakcine protiv kancera.

Istraživački institut Migal Galilee, Izrael

Istraživači u ovoj izraelskoj laboratoriji rade na adaptaciji vakcine koja je prvobitno razvijena za sprečavanje respiratornog oboljenja kod živine, u nadi da će tako dobiti proizvod za prevenciju virusa COVID-19. Državni institut obilježio je inicijalni naučni uspjeh u februaru kada je uspješno izolovao COVID-19, a očekuje se da testiranja kandidata za vakcinu na ljudima započnu do kraja aprila. 

Inovio Pharmaceuticals, SAD

Kompanija Inovio Pharmaceuticals dobila je grantove od fondacije Bil i Melinda Gejts i koalicije CEPI kako bi ubrzala testiranje vakcine protiv virusa COVID-19 koja za isporuku viralnih antigena koristi DNK sekvence S-proteina za koje se virus vezuje i preko kojih prodire u ljudske ćelije. Trenutno u fazi pretkliničkih testiranja na životinjama, firma sa sjedištem u blizini Filadelfije i istraživačkim kapacitetima u San Dijegu planira da pređe na testiranje na ljudima prije ljeta. Ono što je ovoj kompaniji omogućilo rani prodor u razvoju vakcine protiv virusa COVID-19 između ostalog je činjenica da su već u fazi testiranja vakcine protiv MERS-a, još jednog korona virusa.

Univerzitet u Kvinslendu, Australija

Uz podršku u iznosu od gotovo 17 miliona dolara, dobijenih od savezne i državne vlade, koalicije CEPI i fondacije koju je osnovao biznismen Pol Ramzi, tim stručnjaka za infektivne bolesti s Univerziteta u Kvinslendu, Brizbejn, obećao je da će za šest mjeseci skratiti period koji je potreban da se pređe na testiranje na ljudima. Prema ministarki unutrašnjih poslova Kvinslenda Kejt Džons, vladin regulatorni plan za brzo djelovanje mogao bi omogućiti da vakcina bude dostupna početkom 2021. godine. 

VIDO-InterVac, Kanada

Organizacija za vakcine i infektivne bolesti – Međunarodni centar za vakcine (VIDO-InterVac) Univerziteta u Saskačevanu dobio je iznos od 23 miliona kanadskih dolara od kanadske vlade da ubrza rad na virusu COVID-19, nakon turbulentnog tronedjeljnog postupka aplikacije. Testna vakcina ispituje se na feretkama, a istraživači u laboratoriji kažu da će biti potrebno oko mjesec dana da se vidi da li je kandidat za vakcinu obećavajući ili ne. Laboratorija koja je prethodno radila na vakcinama protiv SARS-a i zika virusa istovremeno ispituje i alternative, poput antiviralnih ljekova, koji bi mogli popuniti jaz kod pacijenata dok ne bude dostupna vakcina.

Cijeli tekst Eane Keli o institucijama koje sprovode istraživanja, a koji je objavljen 23. marta 2020. godine u časopisu Science|Business, možete pronaći na linku