Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Crna Gora preuzela jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za azil, migracije i raseljena lica (MARRI)

Crna Gora preuzela jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za azil, migracije i raseljena lica (MARRI)
Datum objave 30.06.2020 14:12 | Autor MUP | Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ispis Štampaj stranicu


Na godišnjem Forumu Regionalne inicijative za azil, migracije i raseljena lica (MARRI), koji je održan 30. juna 2020. godine, Crna Gora je preuzela jednogodišnje predsjedavanje ovim regionalnim mehanizmom.

U svojstvu člana Foruma, na video-konferenciji se obratila generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Tanja Ostojić, koja je potvrdila opredjeljenje Vlade Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova da, kroz zajedničko djelovanje sa ostalim MARRI učesnicama, daju doprinos usklađivanju migratornih politika u cilju dostizanja EU i međunarodnih standarda, kao i jačanju same inicijative.

Prepoznavajući kompleksnu prirodu migracija i pratećih fenomena, Ostojić je istakla da je MARRI Forum još jedna prilika da države regiona zajednički izraze posvećenost daljem produbljivanju saradnje, kroz intenzivnije angažovanje u ovoj oblasti.

Uvažavajući potrebe svih MARRI učesnica, Crna Gora je definisala prioritete predsjedavanja na polju unapređenja procedura za azil, saradnje u oblasti readmisije, integrisanog upravljanja granicom i borbe protiv trgovine ljudima. Takođe, posebna pažnja će biti posvećena aktivnostima vezanim za unutrašnje funkcionisanje inicijative i Regionalnog centra.

U radu Foruma učešće su uzeli i partneri iz međunarodnih organizacija - Evropske komisije (EK), Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX), Evropske kancelarije za podršku azilu (EASO) i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Dan uoči održavanja sastanka Foruma, održan je i sastanak MARRI Komiteta na kojem su usaglašeni prioriteti crnogorskog predsjedavanja, predstavljen godišnji izvještaj rada i razmatrana druga pitanja od značaja za nesmetano funkcionisanje inicijative i Regionalnog centra u Skoplju.