Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

U susret ambicioznim klimatskim ciljevima do 2030. godine

Datum objave 30.06.2020 14:31 | Autor MEK | Izvor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


‘’Značaj klimatskih promjena zauzima jednu od vodećih pozicija kada se govori o budućnosti. Siguran sam da je to slučaj u svim zemljama potpisnicama Pariskog sporazuma. Mi u Crnoj Gori smo svjesni da je nemoguće planirati odgovorni razvoj energetskog sektora bez klimatske svijesti i to smatramo dobrim potencijalom za razvoj ekonomije’’, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Nikola Vujović na panelu - U susret ambicioznim klimatskim ciljevima do 2030. godine- koji je održan danas u sklopu Konferencije Green Days .

Vujović je kazao da smo našu predanost zelenoj tranziciji dokazali kroz već započetu energetsku tranziciju i kroz konkretne rezultate u stvaranju nacionalnog mehanizma za trgovanje CO2 emisijama. 

“Postavili smo mehanizam čiji će se rezultati reflektovati u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, slanje adekvatnih signala postojećim i potencijalnim investitorima, dalju harmonizaciju sa regulatornim okvirom EU”, istakao je on.

Državni sekretar je napomenuo da kada je riječ o Obnovljivim izvorima energije, imamo jedan od najvažnijih projekata koji je započet – projekat HPP Komarnica. Značaj ovog projekta nije samo priča o korišćenju hidro potencijala, već i više od toga, ovaj projekat je važan kao preduslov za razvoj sistema električne energije koji će počivati samo na obnovljivim izvorima energije, pružajući svu neophodnu stabilnost i bezbjednost. 

“ Važna novost je i činjenica, da kroz proces javne konsultacije nije bilo nikakvih primjedbi u pogledu uticaja na životnu sredinu. Sa novim otvorenim pristupom, uzimajući u obzir sve javno navedene zabrinutosti (kao negativni efekti na kanjon Nevidio i na grad Šavnik) danas imamo sjajan primjer mini "zelenog dogovora" zaključio je on.

Podsjećanja radi projekat HPP Komarnice nalazi se na listi ‘’Greenfield projects which do not face serious bottlenecks (e.g. litigations) or environmental and social concerns’’ u sklopu Regionalne strategije za održivi hidrorazvoj, finansiran od strane WBIF-a.
Konferenciju je organizovao UNDP u saradnji sa Vladom Crne Gore i Privrednom komorom a pored predstavnika Ministarstva ekonomije učestvovali su predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore Ivana Vojinović, generalna direktorica za životnu sredinu, kao i Hermann Spitz, šef Sektora za saradnju, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU