Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Svečano otvoren projekat “Integrisani i održivi sistem saobraćaja u Perastu”

Svečano otvoren projekat “Integrisani i održivi sistem saobraćaja u Perastu”
Datum objave 31.07.2010 11:16 | Autor PR SLUŽBA MINISTARSTVA TURIZMA | Izvor: Ministarstvo turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar turizma Predrag Nenezić svečano je otvorio projekat “Integrisani i održivi sistem saobraćaja u Perastu”.

Projekat obuhvata osmišljavanje, odnosno projektovanje i razvoj integrisanog i održivog sistema prilaza gradu i kretanja kroz Perast. Koncept se sastoji od poboljšanja i održavanja pristupa gradu, korišćenja savremenih ekoloških sredstava prevoza uz ograničavanje korišćenja privatnih automobila turista, kao i pružanja odgovarajućih informacija za realizaciju turističkih usluga.

Unutar Perasta samo rezidenti, osobe sa posebnim potrebama, starije osobe i snabdjevači moći će koristiti sopstvena vozila. To znači da se zona grada pretvora u ljetnjim mjesecima u eko-turističku zonu ograničenu za saobraćaj, sa mjestima smjenjivanja vozila na kojima turisti mogu ostaviti svoja vozila i pristupiti razgledanju Perasta, šetajući ili koristeći ekološka vozila.

Projekat “Integrisani i održivi sistem saobraćaja u Perastu” realizuju Ministarstvo turizma Crne Gore i Ministarstvo životne sredine, kopna i mora Republike Italije, na osnovu Memoranduma o razumjevanju iz 2004. godine i Sporazuma iz 2007. godine o pružanju finansijske podrške projektima koji su vezani za održivi razvoj na crnogorskoj teritoriji i za doprinos ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama, uz punu podršku i u saradnji sa Opštinom Kotor. Radi se o donaciji italijanskog ministarstva vrijednoj 800.000 eura.

Prilikom otvaranja, ministar Nenezić je istakao da se Ministarstvo turizma, u saradnji sa partnerima, za ovaj projekat odlučilo imajući u vidu znamenitosti i ljepote grada Perasta, sve veću zainteresovanost turista da posjete ovaj grad, kao i probleme saobraćaja sa kojima se peraštani i turisti susreću naročito ljeti.

On je ocijenio da će se na ovaj način povećati razvoj održivog turizma, poboljšati kvalitet turističke ponude, kao i kvalitet života peraštana u ljetnjim mjesecima, te obezbijediti bolja zaštita životne sredine.

Projektant i isporučilac sistema je italijanski konzorcij DFS Engineering i firma D'Appolonia (Đenova), prema ugovornim rokovima, realizacija cjelokupnog projekta traje do kraja septembra ove godine.

U dosadašnjem periodu realizacije Projekta, urađena je i revidovana projektna dokumentacija, dobijene potrebne saglasnosti i odobrenja, uvezena vozila i oprema, čije je instaliranje otpočelo sredinom jula ove godine. U saradnji sa lokalnom samoupravom italijanski partner obezbijedio je i obuku osoblja za rad na sistemu.

Ministarstvo turizmaVozila koja će biti na raspolaganju svim posjetiocima Perasta, tokom ovog ljeta, obuhvataju: električne automobile (2 kom.), električni bus (1 kom.), električna bicikla (12 kom.), klasična bicikla (20 kom.), segway (14 kom.). Oprema obuhvata informativne kioske, stanice za solarno napajanje, informativne punktove, kontrolni sistem (hardver, softver), softver za upravljanje sistemom, upravljački centar, rampe za bicikla.

Na otvaranju su, pored ministra Nenezića, govorili: ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti, generalni direktor Direkcije za održivi razvoj, klimatske promjene i energiju pri italijanskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine kopna i mora Korado Klini i predsjednica Opštine Kotor Marija Maja Ćatović.

U okviru svečanosti povodom otvaranja projekta, koja je održana na trgu ispred Katedrale u Perastu, upriličen je koktel i zakuska na bazi ribljih specijaliteta, kao i vatromet, a za ovu priliku su iz Napulja došli profesionalni pica-akrobati u čijim kulinarskim vještinama su mogli da uživaju svi posjetioci.