Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Vlada

Vijesti iz ministarstava

29.11.2018.

Ministarstvo nauke finansira 17 atraktivnih stipendija za mlade istraživače

Ministarstvo nauke finansira 17 atraktivnih stipendija za mlade istraživače Ministarstvo nauke odobrilo je ove godine 17 stipendija za doktorska istraživanja za koje je izdvojilo sredstva od oko 700.000 eura...

29.11.2018.

Ispraćena treća generacija crnogorskih polaznika Šeme EU za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana

Ispraćena treća generacija crnogorskih polaznika Šeme EU za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana

Pet mladih crnogorskih službenika imaće priliku da svoje profesionalne vještine unaprijede na prestižnim evropskim obrazovnim ustanovama, ali i da sa kolegama iz regiona razmijene iskustva u oblastima od značaja za proces evropskih integracija, poruka je sa svečanosti održane u EU Info centru, povodom početka trećeg ciklusa Šeme EU za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana koji finansira Evropska unija iz Višekorisničke IPA-e.

29.11.2018.

Crna Gora preduzima mjere u regulisanju statusa medicinskih sestara i babica

Crna Gora preduzima mjere u regulisanju statusa medicinskih sestara i babica

Crna Gora je preduzela potrebne korake u pravcu regulisanja statusa medicinskih sestara i babica, kako bi spremno dočekala pristupanje Evropskoj uniji i omogućila slobodno pružanje usluga u Crnoj Gori, ali i u članicama EU, poručila je savjetnica glavnog pregovarača, Dragana Marković.

28.11.2018.

Ministar Bogdanović otvorio simpozijum “Antička Budva”

Ministar Bogdanović otvorio simpozijum “Antička Budva”

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum “Antička Budva” otvoren je danas u Modernoj galeriji u Starom gradu Budva. Javna usnova Muzeji i galerije simpozijum organizuje povodom dva značajna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola i 15 godina od osnivanja Muzeja grada Budve. Otvarajući simpozijum ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je da iako o antičkoj prošlosti Budve ne svjedoče neki monumentalni spomenici kulture, život ovog prostora u tom periodu otkriva nam se u obilju nalazišta i artefakata koji svjedoče o običajima i navikama običnih ljudi, što kao dio privatne istorije ovog prostora osvjetljava one zone ljudske egzistencije prema kojoj hroničari nisu pokazivali posebnu zainteresovanost.

28.11.2018.

Saopštenje: Održana edukativna radionica o mogućnostima povezivanja malih proizvođača hrane sa hotelima i restoranima

Saopštenje: Održana edukativna radionica o mogućnostima povezivanja malih proizvođača hrane sa hotelima i restoranima

U okviru saradnje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlade Crne Gore u Podgorici je danas održana radionica s ciljem edukacije malih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kako bi svoje proizvode što lakše plasirali na domaće tržište, posebno kroz turističku potrošnju. Radionica je organizovana u sklopu projekta “Promovisanje održivih lanaca vrednosti poljoprivredno - prehrambenih proizvoda kroz povezanost sa turizmom“, koji realizuju FAO i EBRD u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu Komove i Prokletije.

28.11.2018.

Predstavljeni prvi proizvodi iz oblasti kreativnih industrija

Predstavljeni prvi proizvodi iz oblasti kreativnih industrija

Ministar Bogdanović je sublimirajući rad u protekle dvije godine naglasio da je, unapređujući normativni okvir u oblasti kulture, Ministarstvo od konstituisanja 41. Vlade Crne Gore postavilo snažne temelje za dinamičniji razvoj i afirmaciju kulture kao razvojne šanse naše države. S posebnom pažnjom su predstavljene aktivnosti na razvoju kreativnih industrija. Tim povodom ministar Bogdanović je naglasio da je ambicija da proizvod naših umjetnika učinimo vidljivijim i tržišno orjentisanijim, jer kreativne industrije mogu da budu snažan generator lokalnog ekonomskog razvoja, a naši umjetnici imaju snažan potencijal u ovoj oblasti.

28.11.2018.

Najava: Poslovni skup "DigitalON; Lideri liderima-iskustvo u digitalnoj transformaciji"

Poslovni skup "DigitalON; Lideri liderima-iskustvo u digitalnoj transformaciji" održaće se u četvrtak, 29. novembra, u Podgorici u organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore. U uvodnom dijelu govoriće ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i predsjednik AMM-a, Budimir Raičković.

28.11.2018.

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se juče na Cetinju sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana, prof. dr Johanom Iksom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv Ministarstva kulture. Sagovornici su naglasili značaj dosadašnje komunikacije ostvarene u kontekstu projekata iz oblasti arhivistike i naučno-istorijskog istraživanja, kojima će crnogorskim istoričarima biti omogućen pristup građi Istorijskog arhiva Vatikana koja se odnosi na našu zemlju.

27.11.2018.

Studenti FPN posjetili KEI

Studenti FPN posjetili KEI

Studenti Fakulteta političkih nauka posjetili su danas Kancelariju za evropske integracije i sa njenim predstavnicima razgovarali o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i prednostima i izazovima koje taj proces nosi. Sa 20 studenata Fakulteta političkih nauka razgovarali su zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak, savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković i šefica grupe za programe sa državama članicama Ana Savjak.

27.11.2018.

Javni poziv: Nacrt strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u skladu sa Uredbom o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija("Službeni list Crne Gore", br. 041/18 od 28.06.2018), pokreće Javnu raspravu o