Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

XVI sastanak Savjeta za ljudska prava UN na visokom nivou

Objavljeno: 02.03.2011. 01:17 Autor: biro

Državni sekretar za političke poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Nebojša Kaludjerović predvodio je crnogorsku delegaciju na 16-om sastanku Savjeta za ljudska prava UN na visokom nivou, koji se održava u Ženevi, od 28.februara do 02. marta tekuće godine.

Ambasador Kaludjerović je u svom izlaganju ukazao da poštovanje ljudskih prava i sloboda, medjunarodnog humanitarnog prava, zaštita najosjetljivijih društvenih grupa i jačanje zakonskog i institucionalnog okvira u toj oblasti predstavljaju jedan od prioriteta crnogorske spoljne politike.

U kontekstu kandidature Crne Gore za članstvo u ovom važnom tijelu UN za period 2012-2015. godina, posebno je istakao napredak koji je naša zemlja postigla na unutrašnjem i regionalnom planu, kao i u odnosima sa relevantnim medjunarodnim organizacijama i ukazao na obaveze kojima je Crna Gora kontinuirano posvećena kao zemlja kandidat u okviru procesa integracija u EU.

Na zasijedanju Savjeta, najviše pažnje je bilo posvećeno aktuelnoj kriznoj situaciji u Libiji. Ambasador Kaludjerović je istakao punu podršku Crne Gore naporima Savjeta Bezbjednosti UN, Savjeta za ljudska prava UN i Evropske Unije i predloženim aktivnostima kako bi se što prije okončalo dalje nasilje u toj zemlji i obezbijedilo puno poštovanje ljudskih i demokratskih prava.

Na marginama sastanka ambasador Kaludjerović je imao više bilateralnih susreta sa svojim kolegama.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?