Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Igor Lukšić održao konferenciju za medije povodom 100 dana rada Vlade

Objavljeno: 12.04.2011. 20:23 Autor: Biro

Konferencija za medije povodom 100 dana Vlade - 12.04.2011. godine

Izlaganje predsjednika Vlade Igora Lukšića

Uvažena gospodo,
Poštovani predstavnici/ce medija,

Proteklo je 100 dana rada Vlade na čijem sam čelu. Složićemo se da je ovo kratak period da bismo mogli izmjeriti učinke Vlade i nesporno kratak period da bismo ispunili očekivanja svih. Ipak, dozvolićete da izrazim zadovoljstvo učinkom koji je administracija ostvarila u ovom periodu. Ostvareni rezultati daju mi za pravo da vjerujem da u predstojećem periodu možemo raditi i bolje, i brže, i kvalitetnije i efikasnije. Sposobnost, vjerovanje, i zašto ne optimizam, mjerilo su rada, ali i osnov za uspjeh svake Vlade!

Prethodnih 100 dana obilježilo je ispunjavanje definisanih ciljeva, ali i vanredna dešavanja. U prvom kvartalu zadali smo sebi 49 prioritetnih obaveza, koje smo definisali kao prioritete Vlade u prvih sto dana, a realizovali smo 46, dakle, 94% posto. Prioriteti su nam bile i obaveze iz evropske agende - 7 ključnih oblasti prepoznatih od strane Evropske komisije, a koje su sadržane u Akcionom planu Vlade, koji se uspješno sprovodi, o čemu svjedoče ocjene izrečene na važnim medjunarodnim adresama, ali i ovdje kod kuće. Pored redovnih aktivnosti, trebalo je pomoći 3 000 domaćinstava da se oporavi od teških poplava koje su krajem godine zadesile našu zemlju, sanirati puteve, mostove i infrastrukturu kako bi se život u tim zajednicama normalizovao. U uslovima kada je talas poskupljenja zahvatio našu zemlju, trebalo je naći mehanizme da se spriječe socijalni potresi i reaguje na poskupljenja koja je pokrenulo globalno tržište. I u takvim uslovima, uradili smo ono što je bilo realno i što predstavlja mogućnost naše ekonomije!

U pregledu koji slijedi osvrnuću se po segmentima u najkraćem na učinke nove Vlade u prethodnih 100 dana.

I Puna posvećenost u ispunjavanju evropskih preporuka

Vlada je u februaru usvojila Akcioni plan praćenja sprovođenja preporuka iz Mišljenja EK, koji je u značajnoj mjeri uključio komentare i predloge iznijete tokom dvodnevne javne rasprave i koji je rezultat širokih konsultacija sa svim segmentima crnogorskog društva. Akcioni plan Vlade je ambiciozan, ali realno ostvarljiv, a naš prioritet je kvalitet u ispunjavanju definisanih ciljeva, jer je proces koji vodi ka članstvu u EU, pogotovo u ovoj fazi, najmanje štrikiranje formalnog ispunjavanja obaveza sa spiska definisanih zadataka.

Ostvarili smo napredak u svih sedam prioritetnih oblasti, što predstavlja dobru osnovu za ostvarenje rezultata kojima težimo.

1. Privodi se kraju priprema Izbornog zakona, a nakon konsultacija sa Venecijanskom komisijom i OEBS-om izborni zakon treba da bude usvojen do kraja maja, čime će biti ispunjen jedan od ključnih zahtjeva Evropske komisije. Parlament je sve više uključen u proces evropskih integracija, posebno u pogledu jačanja njegove kontrolne uloge i kapaciteta za procjenu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

2. Napravljene su određene izmjene kada je u pitanju Prijedlog zakona o upravnom postupku. Takođe, u toku je priprema predloga Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji ćemo dostaviti Evropskoj komisiji na komentare, čime ćemo obezbijediti usaglašenost sa evropskim stndardima i praksom.

3. U oblasti jačanja vladavine prava intenzivno se sprovede aktivnosti u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa i, u tom smislu, Vlada je pripremila Analizu potrebe izmjene Ustava, a iniciraćemo rad na promjeni Ustava.

U toku je procedura utvrđivanja predloga organizacionih zakona iz oblasti pravosuđa, predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu, Zakona o vrhovnom državnom tužilaštvu i Zakona o sudovima koji će obezbijediti potpunu nezavisnost, efikasnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija. Dakle, usvajanjem ovih zakona odlučno demonstriramo spremnost Vlade da sistemske zakone u ovoj oblasti u najvećoj mjeri usaglasi sa standardima koji važe u državama u kojima postoji tradicija sudske nezavisnosti, transparentnosti, profesionalnosti i jasnih kriterijuma kojima će se vršiti na profesionalnim zaslugama baziran izbor.

4. U oblasti borbe protiv korupcije, u skladu sa preporukama GRECO-a, u pripremi su izmjene Zakona o sprečavanju konflikta interesa i Zakona o finansiranju političkih partija, čije se usvajanje očekuje do kraja jula. Istovremeno, u predlogu zakona o izmjenama Krivičnog zakonika ugradjene su preporuke GRECO koji se odnose na davanja mita.

5. Sprovode se intenzivne aktivnosti na jačanju kapaciteta policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Istovremeno, jačamo istražne kapacitete, formirali smo zajednički istražni tim na čelu sa specijalnim tužiocem. Utvrdili smo mapu puta za jačanje i punu funkcionalnost Zajedničkog istražnog tima što će biti sprovedeno do kraja maja. Intenzivno sarađujemo sa svim relevantnim međunarodnim partnerima na podizanju kvaliteta rada pravosudnih institucija sa ciljem podizanja utemeljenih optužnica i efikasnih sudskih procesa koji će rezultirati presudama u razumnom roku.

Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost posvećeno i odlučno djeluju na planu borbe protiv organizovanog kriminala, a na planu preduzetih aktivnosti, posebno bih ukazao na pripremljenu mapu kriminala u kojoj su definisani svi oblici organizovanog kriminala i korupcije, data struktura svih kriminalnih grupa, kao i način upravljanja rizicima i eventualne posljedice ovakvih aktivnosti. U prethodnih 100 dana, pokazali smo odlučnost da u saradnji sa zemljama regiona i ostalim partnerima primjenjujemo sporazume u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala sto je pozdravljeno u svim kontaktima.

6. Kada je u pitanju oblast medija, Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika doprinijeće se daljem jačanju slobode medija u skladu sa preporukama Evropske komisije, a realizovana je i državna pomoć medijima sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize.

7. U oblasti ljudskih prava utvrđen je predlog Zakona o zaštitiniku ljudskih prava i sloboda (Ombudsmanu) koji je upućen Parlamentu i njegovo donošenje se očekuje uskoro. Jedna od novina u predlogu ovog Zakona je mogućnost da jedan od zamjenika Ombudsmana bude zaštitnik LGBT populacije. Nadalje, predlogom Zakona su posebno definisani poslovi Zaštitnika koje vrši kao nacionalni mehanizam za zaštitu od torture i zaštitu od diskriminacije.

8. U dijelu preporuka za jačanje saradnje sa civilnim društvom, usvojili smo analizu potreba za izradu novog zakona o nevladinim organizacijama za koji je javna rasprava u toku. Pored toga, u značajnoj mjeri smo uključili predstavnike NVO sektora u rad radnih tijela Vlade (savjeti, radne grupe, nacionalne komisije) čime potvrđujemo partnerski odnos Vlade i civilnog društva, kao nezaobilaznog segmenta razvoja demokratskog društva.

9. U oblasti rješavanja statusa izbjeglih i raseljenih lica i kampa Konik preduzet je niz aktivnosti, među kojima bih posebno izdvojio da je Vlada Crne Gore uputila pismo vladama Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Kosova, sa cljime da se omogući raseljenim i interno raseljenim licima pojednostavljenje i olakšavanje pristupa dokumentima neophodnim za regulisanje njihovog statusa u Crnoj Gori. Formirana je i Radna grupa za organizovanje informativnih kampanja o značaju podnošenja zahtjeva za sticanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom.

Sačinjen je i Nacrt sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosova o dobrovoljnom povratku na Kosovo interno raseljenih lica sa Kosova koja borave u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca kojim je propisano da raseljena i internoraseljena lica kojima je odobren privremeni boravak u Crnoj Gori u skladu sa članom 105 a stav 5 Zakona o dopunama zakona o strancima, mogu dobiti ličnu radnu dozvolu koja se izdaje na period važenja odobrenja privremenog boravka.

Iako je ispunjavanje sedam prioriteta uslov za otvaranje pregovora, svjesni smo da je napredak potreban u svim segmentima da bi Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora. U tom smislu, očekujem punu posvećenost i angažovanost svih segmenata crnogorskog društva – Vlade, Skupštine, civilnog sektora i medijske zajednice, jer samo zajedničkim naporima i koordiniranim nastupom i djelovanjem možemo prelaziti dionice koje će nas dovesti do ostvarenja strateškog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore - punopravnog članstva u zajednicu evropskih država i naroda.

II Očuvan stabilan makroekonomski ambijent – održano povjerenje u naše javne finansije

U prethodna tri mjeseca nastavili smo sa primjenom mjera na stabilizaciji javnih finansija. Pažljivo se prate i kontrolišu svi rashodi budžeta Crne Gore. To treba da doprinese da u ovoj godini, pored 250 miliona iz prethodnog perioda, uštedimo dodatnih 50 miliona eura. Potvrda ispravnosti vodjenja fiskalne politike u prethodnom periodu je i izvještaj MMF-a iz marta ove godine. Usaglasili smo prognoze rasta, a prepoznat je i iskorak u sprovođenju fiskalnih politika. I to nije jedini dobar pokazatelj. Agencija za kreditni rejting Mudis je Crnoj Gori, nakon dvije godine, izmijenila ocjenu perspektive ekonomije iz negativne u stabilnu, što nije slučaj sa drugim zemljama. Povjerenje u naše javne finansije iskazalo je 67 investitora iz 21 zemlje Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država, kupujući naše euroobveznice u vrijednosti od 180 miliona eura, po kamatnoj stopi nižoj od 0,5 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu. Podsjetiću da je ovo prva transakcija na evropskom tržištu u ovoj godini za zemlju koja ima kreditni rejting niži od A, što je dokaz kredibiliteta i povjerenja u naše javne finansije.

Istovremeno, obezbjedili smo redovno servisiranje plata, penzija, socijalnih davanja, kapitalnih ulaganja i servisiranje obaveza po osnovu domaćeg i inostranog duga. Očekivanje je Ministarstva finansija da će na kraju 2011. godine javni dug neće preci 45%, da bi 2013. godine pao na oko 37%.

U prethodnom periodu, nastavili smo sa obezbjeđivanjem likvidnosti budžeta i izvršili sve obaveze države prema dobavljačima, lokalnoj samoupravi i državnim fondovima u prva tri mjeseca 2011. godine. Prihodi bužeta Crne Gore iznose 218 mil. €, što čini ukupno ostvarenje od 97,5% u odnosu na plan za prvi kvartal.

Dozvolićete da istaknem da, u ovom trenutku, u Državnom trezoru nema naloga za plaćanje starijih od 3 dana, iako je zakonom propisan rok 30 dana.

Poboljšanju makroekonomskog ambijenta tokom 2010. godine doprinijela je i konsolidacija stanja u bankarskom sistemu u kojem je evidentno postojanje kontinuiranog trenda oporavka.

II Nastavlja se oporavak ekonomije

1. Ostvarenje ekonomske politike

Preliminarni podaci za prvi kvartal tekuće godine ukazuju da se proces oporavka ekonomije nastavlja.

Nastavljen je trend rasta ukupne industrijske proizvodnje u 2011. godini. U prvom kvartalu, u odnosu na uporedni period prethodne godine, zabilježeno je povećanje fizičkog obima ukupne industrijske proizvodnje od 5,0%, što ukazuje da su Vladine mjere na saniranju stanja u industrijskom sektoru dale rezultate.

Pripreme za turističku sezonu su u toku, uz očekivanje da će unaprijeđeni infrastrukturni i drugi uslovi obezbijediti uspješnu sezonu, što je i u skladu sa očekivanjima ovog važnog sektora ekonomije.

Nastavljeni su pozitivni trendovi u agrarnom sektoru. Agrobudžet je u ovoj godini povećan za 11,7% i ovaj resor dobio je značajnu međunarodnu podršku, pa se u 2011. godini očekuje dinamičan rast agrarne produkcije od preko 5,0%.

Prema preliminarnim podacima, u prva dva mjeseca 2011. godine, ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 80,5 miliona eura, dok je odliv iznosio 4,5 miliona eura. Rezultat takvih kretanja je ostvareni neto priliv u iznosu od 76 miliona eura, što je za 21,5% više nego u istom periodu 2010. godine.

U cilju realizacije najznačajnijih investicionih projekata preduzete su značajne aktivnosti na izradi prostorno planske dokumentacije u pravcu stvaranja preduslova za potpunu realizaciju investicionog programa na poluostrvu Luštica. U načelu je usaglašen koncept master plana razvoja ovog lokaliteta, koji u potpunosti obuhvata smjernice date Prostorno urbanističkim planom Opštine Tivat. Takodje, očekuje se početak velikih investicija na Plavim horizontima, ostrvu Sv. Marko i dr.

Donijeta je odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namjene za obalni pojas koji je posebno značajan, jer će obuhvatati područje svih šest primorskih opština i na taj način obezbijediti zaštitu i unapređenje prostora na obali.

Formiran je i operativni tim za definisanje prijedloga modela budućeg funkcionisanja i adekvatne valorizacije skijališta ‘’Savin kuk’’ i ‘’Štuoc’’ na Žabljaku, kao i skijališta ‘’Lokve’’ u Opštini Berane. Cilj je definisanje nekoliko modela čija realizacija treba da omogući stvaranje uslova za kvalitetniju turističku valorizaciju tog prostora i neophodne investicije, kao i sticanje uslova za adekvatnu turističku valorizaciju, kroz kreiranje bogate i raznovrsne turističke ponude koja će navedene lokalitete transformisati u moderne turističke zimske centre čime se podstiče regionalni razvoj.

Prema podacima Zavoda za zaposljavanje, nezaposlenost je nešto niža nego u istom periodu prošle godine. U prvom dvomjesječju ove godine zabilježen je i blagi porast nezaposlenosti. Ipak, značajno je istaći da se broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta Zavodu za zapošljavanje povećao. U periodu januar – april, u odnosu na isti period prethodne godine, bilježi se rast od 33,4%, odnosno sa 5785 lica na 7716. Realizacijom socijalno-razvojnog programa nastojimo da ublažimo socijalnu dimenziju problema, kada je riječ o zaposlenim u velikim sistemima.

Mala i srednja preduzeća danas predstavljaju okosnicu naše ekonomije, doprinose novom zapošljavanju, rastu BDP-a, jačanju izvoza i unapređenju međunarodnog poslovanja, podsticanju inovacija, a doprinose i ravnomjernijem regionalnom razvoju, što je jedan od osnovnih prioriteta naše ekonomske politike, prepoznat u Strategiji razvoja malih i srednih preduzeća 2011-2015. godine, koji je Vlada usvojila u okviru 100 dana. Ovim dokumentom definisane su mjere daljeg unapređenja poslovnog ambijenta, jačanja preduzetničkog obrazovanja i savjetodavnih usluga, pružanja podrške početnicima u biznisu, zaokruživanja institucionalne podrške za razvoj malih i srednjih preduzeća, jačanja javnog-privatnog partnerstva. Naš cilj je povećanje zaposlenosti, dinamiziranje rasta, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, uz smanjivanje regionalnih razlika.

Prateći ove ciljeve, smatrali smo da politika ravnomjernog razvoja treba da bude prepoznata u Zakonu o regionalnom razvoju, kojim je stvoren pravni osnov i otvorena mogućnost bolje koordinacije aktivnosti u sprovođenju ove, za nas, izuzetno značajne politike. 


2. Nastavak aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta

U prvih 100 dana, Vlada je nastavila sa politikom stvaranja ambijenta atraktivnog za nove investicije i biznis. U tom cilju, predložili smo Parlamentu 13 zakonskih rješenja.

Usvojenim Akcionim planom za regulatornu reformu i eliminisanje biznis barijera koji je usvojila Vlada Crne Gore, kao jedan od prioriteta u oblasti započinjanja biznisa, definisana je potreba uvođenja sistema jednog šaltera za registraciju preduzeća, odnosno tzv. „one stop shop“. Uvažavajući dobra međunarodna iskustva i preporuke Svjetske banke, a u cilju objedinjavanja cjelokupnog procesa i uspostavljanja jednošalterskog principa, opredijelili smo se da se ovaj postupak sprovodi u Centralnom registru privrednih subjekata pri Poreskoj upravi.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti biće značajno unaprijeđena oblast registracije nepokretnosti u Crnoj Gori, što je važna preporuka iz izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja.

Istovremeno, usvajanjem Zakona o izvršenju i obezbjeđenju omogućice se brži i efikasniji izvršni postupak u cilju obezbjeđenja sklopljenih ugovora, kao u svim državama koje počivaju na vladavini prava.

U kontekstu efikasnosti i bolje informisanosti građana i privrede, predložili smo izmjene Zakona o opštem upravnom postupku kojim će svaki državni organ koji sprovodi upravni postupak biti obavezan da formira jedinstveno mjesto za kontakt i koordinaciju, koje će omogućavati strankama da dobiju pravovremene i tačne informacije o postupcima koje pokreću pred državnim organima.

Istovremeno, izmijenjen je set od 6 zakona kojim se uspostavlja „one stop shop“ princip u postupku izdavanja građevinskih dozvola u resornom ministarstvu, odnosno organu lokalne samouprave koji postupak izdavanja građevinske dozvole skraćuje sa 14 na 2 procedure.

U okviru ’Giljotine’ propisa, kao važnog stuba Akcionog plana za regulatornu reformu i eliminisanje biznis barijera, u periodu januar – mart analiziran je 221 propis i 65 administrativnih postupaka i pripremljene su preporuke iz relevantnih zakona.

U skladu sa načelom slobode kretanja radnika, predloženim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca dodatno se doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori i stvaraju se povoljniji uslovi za pristup stranaca tržištu rada, što je važno sa aspekta standarda koji se primjenjuju u EU, imajuci u vidu izrazenu potrebu za zaposljavanje radne snage iz regiona.

Kroz veću fleksibilnost tržišta rada obezbjeđuje se povoljna klima za investicije i doprinosi se smanjenju nesklada između ponude i tražnje na tržištu rada, posebno u djelatnostima u kojima postoji deficit u ponudi domaće radne snage (turizam, građevinarstvo, poljoprivreda).


III Sprovodjenje socijalne politike za senzitivne katerogije stanovništva i kontinuirano unapređenje položaja zaposlenih

U cilju sprovođenja socijalne politike, Vlada je u prvom kvartalu obezbijedila redovnu isplatu svih socijalnih davanja, koja su od januara 2011. uvećana za 5%, a za korisnike lične invalidnine za preko 30%. U istom periodu, doneseno je nekoliko zakona na planu unapređenja socijalnog statusa naših građana, prije svega, Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom. Ne treba zaboraviti da je, u cilju obezbjeđenja socijalne i dječije zaštite, nastavljeno širenje mreže dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju. Novi dnevni centar u Herceg Novom će doprinijeti ostvarenju našeg cilja da u svakoj opštini Crne Gore imamo dnevni centar!

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu predložili smo rješenja kojima se zabranjuje diskriminacija i definiše mobing na radnom mjestu, uvode odredbe o zaštiti zaposlenih koji prijave korupciju, institut roditeljskog odsustva, ukida se ugovor o djelu kao najviše zloupotrebljavani institut u radnom zakonodavstvu i vrši pravno tehničko poboljšanje određenih odredbi radi lakše primjene u praksi i dr.

Reformu radnog zakonodavstva treba shvatiti kao prilagođavanje pravnom sistemu u okviru ukupnog reformskog procesa, koji traje i koji se nastavlja. Ipak, u ovoj sferi pokučaćemo da ostvarimo konsenzus svih zainteresovanih strana. Vjerujem da svaka strana treba da čuje, razumije, shvati onu drugu i tu ćemo negdje doći do rješenja.

1. Aktivnosti na očuvanju socijalnog statusa usljed globalnog talasa poskupljenja

Nezaobilazno je reći i da je globalni trend povećanja cijena uslovio povećanje cijena goriva i prehrambenih namirnica u Crnoj Gori. U tim uslovima, iako Vlada ima veoma sužen manevarski prostor, jer je naša ekonomija tržišno orijentisana, i posebno kada je riječ o ovim proizvodima uvozno zavisna, pravovremeno smo reagovali i uradili sve što je u našoj moći da se sačuva socijalni status naših građana. U tom pravcu, naša reakcija je usmjerena, prije svega, na subvencioniranje povećanih troškova za najugroženije kategorije stanovništva za koje smo obezbijedili jednokratnu pomoću. Za kategoriju materijalnog obezbjeđenja porodice, za oko 13 700, razmatramo mogućnost dodjele jednokratne novčane pomoći u dva navrata, u aprilu i septembru. Istovremeno, razmatramo mogućnost da za 10000 penzionera sa najnižim primanjima obezbijedimo jednokratnu pomoć. Ukupan iznos jednokratne pomoći tokom 2011. godine koji ce Vlada izdvojiti za ove dvije kategorije je do 2 miliona eura.

Nažalost, u ovim okolnostima, treba biti svjestan da su mogućnosti Vlade ograničene i da kretanje cijena u najvećoj mjeri zavisi od eksternih dešavanja.


IV Unapređenje oblasti nauke, kulture, obrazovanje, zdravstva

U radu nove Vlade prepoznali smo značaj osnivanja Ministarstva nauke, koje je u prvih 100 dana institucionalno uspostavljeno. Ipak, u ovom kratkom periodu pripremljen je Akcioni plan za uključivanje Crne Gore u Program EUREKA i Akcioni plan o povećanju mobilnosti istraživače, Na ovaj način stvaramo uslove za podizanje kvaliteta naučno-istraživačke djelatnosti u Crnoj Gori, sa ciljem uključivanja u Evropski istraživački prostor, kao i jačanja naučno-istraživačke politike i programa u korist istraživačke zajednice Crne Gore.

Kontinuirano smo posvećeni aktivnostima na Projektu unapređenja zdravstva, kao i suzbijanju korupcije u oblasti zdravstva, u interesu ostvarivanja bolje zdravstvene zaštite za naše građane.

Prepoznajući značaj razvoja ljudskih resursa i značaj daljeg unapređenja segmenta visokog obrazovanja za ukupan razvoj Crne Gore, u prvih 100 dana rada Vlade je usvojena Strategija razvoja i finansiranja visokog obrazovanja. U Strategiji su date prioritetne potrebe i interesi Crne Gore u ovoj oblasti, istovremeno se osvrćući na intenzivniju primjenu principa Bolonjske deklaracije, kao preduslova za ravnopravno prartnerstvo u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Odredbe Predloga Zakona o obrazovanju odraslih i Zakona o priznavanju stručnih kvalifikacija za obavljanje regulisane profesije, koje je utvrdila Vlada, odraz su naših nastojanja da princip cjeloživotnog učenja i mobilnost radne snage postanu sastavni dio svakodnevice crnogorskih građana.

Odlučni smo i da boljim zakonskim okvirom dodatno podstaknemo razvoja sporta u Crnoj Gori, što se ogleda u Predlogu Zakona o sportu koji je Vlada utvrdila u proteklih 100 dana.

Odgovorno se odnosimo prema potrebama u sektorima obrazovanja, zdravlja, kulture, sporta i državne uprave, realno sagledavajući mogućnosti budžeta. Zbog toga smo pripremili Master plan ulaganja u infrastrukturu u ovim sektorima, koji definiše prioritete i način njihovog rjhešavanja u narednom desetogodišnjem periodu.

U oblasti kulture, usvojen je Nacionalni program razvoja kulture, a nastavlja se sa realizacijom programima Cetinje-grad kulture 2010-2013 i Razvoja kulture na sjeveru Crne Gore, kroz koji je, podsjetimo, obnovljeno i tenničko-tehnološki opremljeno 11 centara za kulturu. Takodje, Vlada će na narednoj sjednici utvrditi predlog Zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, čime će se izvršiti istorijska i moralna rehabilitacija ove dinastije, koja ima posebno mjesto u istoriji i tradiciji Crne Gore.

V Vlada, servis dostupan građanima

U cilju lakše komunikacije građana i državnih organa uspostavljen je portal e-uprave koji predstavlja “elektronski šalter” na kojem svi građani mogu da ostvaruju svoja prava pred državnim organima sa bilo kojeg mjesta putem interneta.

Vlada je počela sa izdavanjem trajnih izvoda iz registra rođenih i umrlih i uvjerenje o crnogorskom državljanstvu na novim obrascima.

Kabinet predsjednika Vlade u prethodna tri mjeseca bio je otvoren za komunikaciju sa građanima, kroz aktivnosti Biroa za odnose sa građanima.

Poštovana gospodo,

Vlada će i u narednom periodu istrajno i odlučno raditi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende i sprovoditi sveobuhvatne reforme u cilju unapredjenja kvaliteta života svih gradjana Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?