Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvoren Festival investicija i nekretnina - FREI 2012

Objavljeno: 24.04.2012. 18:05 Autor: Biro

Video: Predsjednik Vlade Igor Lukšić posjetio Festival investicija i nekretnina - FREI 2012

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić svečano je danas u Budvi otvorio Festival investicija i nekretnina FREI 2012. Osim ministra Sekulića, prisutnima su se obratili i pomoćnik ministra ekonomije Marko Vujović, te Vladimir Čvorović iz Atlas grupe i Tim Levi iz Future Capital Investments-a.

Otvarajući Festival, mnistar Sekulić je naglasio da vrijeme ekonomske krize donosi izazove ali i stvara nove mogućnosti, koje mogu preko novih i kvalitetnih investicija da obezbjede blagostanje u državi. Ocijenio je da je crnogorska ekonomija uspjela da održi stabilnost, iako to nije slučaj sa mnogo većim i ekonomski jačim zemljama, a razlog tome su brojne strane direktne investicije, odnosno investicioni bum u peridou nakon obnove nezavisnosti. 

Sekulić smatra da je Crna Gora najljepša mala zemlja na svijetu, koja je prirodnim i kulturnim bogatstvima izuzetno interesantna turistima i investitorima. Da bi spremno odgovorili izazovima koje donosi vrijeme krize, ministar cijeni da je neophodno stvoriti fleksibilniju državnu administraciju, promijeniti zakone i način razmišljanja, te napraviti hrabriji pristup u kreiranju povoljnijeg ambijenta za ulaganja. Ministar je naglasio da svaki investitor u našoj zemlji mora voditi računa o pojmu zelene ekonomije, održivosti i ekologiji i da te standarde moraju ugraditi u sve buduće projekte.

Pomoćnik ministra ekonomije Marko Vujović je podsjetio da su u relativno kratkom periodu uspostavljena tržišna ekonomija i načela demokratije, što je rezultiralo kreiranjem Crne Gore kao sigurne luke za investicije. Doprinos tome daju zvanična valuta koja je u upotrebi u našoj zemlji, reformisano bankarstvo, itd. Da bi podstakli nove investicije, Vujović smatra da je neophodno definisati politiku konkurentnosti, raditi na uklanjanju biznis barijera, unaprijediti poslovni ambijent i podići kvalitet menadžmenta državnih resursa. Kao buduće investicije, on je izdvojio istraživanje i proizvodnju nafte, rast turizma od 6%, nove investicije u projektima energetike koji će predstavljati veliku izvoznu šansu, greenfield projekte u obasti turizma i projekte biznis zona.

Predstavnik Atlas grupe Vladimir Čvorović istakao je da je za investicije u Crnoj Gori u narednom periodu predviđeno 12,4 milijarde eura, te da je za njihovu realizaciju neophodno da našu zemlju „pokrijemo“ prostornim i urbanističkim planovima. On je najavio i realizaciju konferencijskog objekta vrijednog 140 miliona dolara, koji će graditi Atlas grupa u saradnji sa Future Capital Investmentom.

Tim Levi (Levy) predstavnik Future Capital Investmenta saopštio je da će konferencijski objekat biti izgrađen u Budvi, a sadržaće, između ostalog, hotel sa pet zvjezdica, kojim će upravljati svjetski brend. Levi je ocijenio da Crna Gora ima velike mogućnosti da postane velika tursitička destinacija, poveća životni standard, te da ga posebno raduje optimizam na koji je naišao, što nije slučaj sa drugim zemljama.

Frei 2012 se održava pod programskim patronatom predsjednika Vlade Crne Gore dr Igora Lukšića, a programski nosioci su Ministarstva održivog razvoja i turizma i ekonomije.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?