Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Trendovi u energetici u kontekstu društvenog razvoja

Objavljeno: 17.05.2012. 21:00 Autor: Ministarstvo ekonomije

Ministarstvo ekonomije“U kontekstu Energetske zajednice, gdje je u blizini 40 zemalja trenutno direktno uključeno, razvili smo posebnu socijalnu platformu, koja se bavi društvenim posljedicama tržišnih reformi na polju energetike” rekao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić govoreći na panelu “Trendovi u energetici u kontekstu društvenog razvoja” koji je organizovan tokom Drugog sastanka Centra za globalni dijalog i saradnju (CGDC) koji se održava u Beču od 16. do 18. maja 2012. Ministar Kavarić se fokusirao na tri ključne teme u okviru panela, koje se, prije svega, odnose na ulogu donosioca odluka, zatim na ulogu biznis sektora kao i na značaj transparentnosti u energetskom sektoru.

“Eksperti predlažu rješenja ali su političari ti koji donose odluke i to je velika odgovornost – određivanje realnih potreba uz istovremeno održavanje socijalne ravnoteže nije jednostavno, posebno u oblasti energetike. Potvrdu za ovu tezu možemo naći u kontekstu Energetske zajednice ali i u kontekstu Crne Gore. Donosioci odluka moraju tražiti zajednička rješenja i na poljima koja se odnose na društvene dimenzije reformi u energetici” naglasio je ministar Kavarić.

“Druga tema koja se, opšti je utisak, često ne razumije na pravi način, je uloga biznisa u energetskom sektoru. Bez ikakve sumnje, ulaganja u energetici su specifična - dugoročno planiranje i ogromna sredstva su potrebna dok, s druge strane, često imamo otvorenih pitanja. I zadnje ali ne najmanje važno – poslovni sektor u ovoj oblasti je vezan za cijene, što je vrlo osjetljivo pitanje u ovoj oblasti. Međutim, bilo da se radi o novim ulaganjima ili o postojećim, biznis po definiciji zahtijeva stvaranje profita, što je potpuno razumljivo. Naravno, pri tome mislim na biznis po jasnim, unaprijed utvrđenim pravilima. Dakle, biznis sektor je motor stvarnih zbivanja - političari utvrđuju okvir, ali bez ulaganja, ovaj okvir će biti beskoristan. To su investicije koje povećavaju zaposlenost, plaćaju poreze itd. Na ovom polju je neophodno da svi uložimo dodatne napore da se osiguraju podsticaju za razvoj poslovanja i boljeg razumijevanja i objašnjenja u društvu uloge biznisa u kontekstu društvenih zbivanja” smatra ministar ekonomije.

Naglašavajući značaj trasnparentnosti u energetici, ministar Kavarić je podvukao da je transparentnost uslov saradnje institucija vlasti, socijalnih partnera i investitora, posebno ako se ima u vidu da su u pitanju interesi usko vezani za svakodnevni život građana.

“U kontekstu energetike, govorimo o interesima koji obuhvataju širok spektar pitanja kao što su finansije, socijalna pitanja, ekološka i demografska kretanja. Upravo zbog toga, smatram da je osnovni princip u razvoju energetike upravo trasnparentnost u svim ovim segmentima” zaključio je ministar ekonomije.

Pored ministra Kavarića, na panelu “Trendovi u energetici u kontekstu društvenog razvoja” koji je moderirao Slavčo Nejkov, direktor Dekretarijata Energetske zajednice učestvovali su i Žil Čičester, predsjednik Evropskog energetskog foruma, Imanul Limido jedan od osnivača Svjetskog instituta za obnovljive izvore, Mauro Hojer iz OPEK-a I Anatoli Karpov iz odbora ruske Dume za obnovljive izvore, zaštitu životne sredine i ekologiju.

Drugi sastanak Centra za globalni dijalog i saradnju održava se u Beču od 16. do 18. maja 2012. Sastanku u Beču ove godine prisustvuje preko 250 učesnika iz svijeta biznisa, politike, diplomatije i humanitarnih organizacija a među govornicima su i bivši američki predsjednik Bil Klinton, nobelovac Muhamed Junus, Erhard Busek…

CGDC je organizacija koja promoviše dijalog i saradnju između svijeta biznisa i politike na međunarodom nivou. Organizaciju podržavaju mnogi priznati eksperti, naučnici, poslovni partneri kao vlade mnogih zemalja kako bi se pronašli odgovori na mnoga pitanja globalnog karaktera. Svjetska finansijska i ekonomska kriza je jasno pokazala da postoji potreba za globalnom akcijom. U tom slislu, CGDC podstiče dijalog između političara i biznismena uz razmatranje etičkih vrijednosti kao što su kredibilitet, odgovornost, transparentnost i uzajamno povjerenje kako u biznisu tako i u politici, kao najvažnijih faktora u iniciranju promjena u skladu sa održivim razvojem.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVO EKONOMIJE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?