Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon“ u Kumboru

Objavljeno: 10.07.2012. 22:17 Autor: Biro

Ugovor između Vlade Crne Gore i Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOCAR) o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon“ u Kumboru potpisan je danas u Vili “Gorica” u Podgorici.

Ugovor je, u ime Vlade Crne Gore, u prisustvu predsjednika Vlade Igora Lukšića, potpisao ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, a u ime azerbejdžanske kompanije predstavnik SOCAR-a gospodin Gafar Gurbanov.

Nakon potpisivanja ugovora ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić je ocijenio da područje Kumbora zasluže najbolje i da su upravo u kompaniji SOCAR i dobili najboljeg partnera za realizaciju ovog projekta.

Ministar je istakao da se kompanija SOCAR zakupom 241 695 m², jednog od najljepših naselja na ulasku u Bokokotorski zaliv, obevezala na ulaganje u iznosu od najmanje 250 miliona eura i podsjetio na klauzulu u ugovoru da se na tom području mogu graditi samo hoteli visoke kategorije.

Ministar Sekulić je izrazio uvjerenje da će realizacija ovog i sličnih projekata dati dalji podsticaj razvoju turizma i unapređenju kvaliteta turističke ponude.

Ambasador Republike Azerbejdžan Nj. E. Eldar Hasanov današnje potpisivanje ugovora ocijenio je kao istorijsko u odnosima dva naroda i naglasio da će realizacija ovog projekta doprinjeti značajnijem ekonomskom razvoju Crne Gore, smanjenju nezaposlenosti i podstaći druge investitore da ulažu u našu zemlju.

Ambasador je izrazio uvjerenje da će projekat biti uspješno doveden do kraja, te da će Crna Gora profitirati ovim partnerstvom i biti zadovoljna radom i odnosom azerbejdžanskih investitora.

Naglasio je da njihova država podstiče azerbejdžanske kompanije da ulažu u prijateljske zemlje i da učestvuju u humanitarnim, kulturnim i socijalnim dešavanjima.

Ugovor o zakupu je zaključen na period od 90 godina, za zakupninu koja se sastoji od fiksnog dijela u iznosu od 1 EUR po m² lokaliteta i varijabilne zakupnine u iznosu od 5% dobiti koju zakupac ostvari iz poslovanja na lokalitetu. Fiksna zakupnina će biti plaćena unaprijed za prvih 45 godina zakupa.

Zakupac se Ugovorom obavezuje da u razvoj rizorta investira najmanje 52.000.000 EUR tokom prve četiri godine zakupa, odnosno ukupno 258.000.000 EUR tokom prvih osam godina.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?