Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana prva sjednica 40. Vlade Crne Gore

Objavljeno: 06.12.2012. 02:26 Autor: Biro

Video: Održana prva sjednica 40. Vlade Crne Gore

Novoizabrana 40. Vlada Crne Gore održala je danas konstitutivnu sjednicu, kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović. Razmatrajući svoje predstojeće obaveze, Vlada je u vrh prioriteta svog rada postavila podizanje kvaliteta života svih građana i nastavak evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore.

Zaduženi su svi članovi Vlade da u najkraćem roku identifikuju prioritetne aktivnosti iz svojih resora koje će, u narednom jednogodišnjem periodu, obezbijediti efikasnije pružanje javnih usluga i unapređenje kvaliteta života crnogorskih građana.

Predsjednik Đukanović je naglasio neophodnost da se u najskorijem roku napravi realna ocjena ostvarenja privatizacione i koncesione politike i realizovanih aranžmana i, tamo gdje se utvrdi da partneri nijesu ispoštovali ugovorene obaveze, povuku veoma odlučni potezi u pravcu raskida nezadovoljavajućih aranžmana i pune valorizacije razvojnih potencijala.

Naglašen je značaj efikasne i ažurne administracije za privlačenje investicija i obezbjeđivanje uslova za stvaranje novog društvenog proizvoda i podvučeno da se nepoštovanje zakonskih rokova i neažurnost u javnoj upravi neće tolerisati, već će biti direktan povod za prestanak radnog odnosa odgovornih službenika.

Dogovoreno je da već na narednoj sjednici Vlade budu donešene odgovarajuće izmjene propisa kojima će se u potpunosti eliminisati mogućnost zloupotrebe instituta otpremnine i onemogućiti službenicima koji su uz otpremninu napustili državnu službu da bez njenog vraćanja ponovo zasnuju radni odnos u državnoj upravi.

U cilju maksimalne racionalizacije troškova, zaključeno je da će nova vlada voditi krajnje restriktivnu politiku kada je riječ o službenim putovanjima i upotrebi službenih vozila.

Na sjednici su formirana stalna radna tijela Vlade, Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Komisija za politički sistem i unutrašnju i vanjsku politiku i Kadrovska komisija, kako bi, već od naredne sjednice, Vlada mogla u punom kapacitetu da pristupi realizaciji prioritetnih zadataka.

S obzirom da je izborom nove Vlade djelimično izmijenjena dosadašnja organizaciona struktura, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave. Poslovi uprave iz oblasti ljudskih prava, za koje je dosada bilo nadležno Ministarstvo pravde i ljudskih prava, novom Uredbom su utvrđeni u djelokrugu Ministarstva za ljudska i manjinska prava. U skladu sa tim, nazivi ovih resora izmijenjeni su u Ministarstvo pravde i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Uredbom je osnovana i Uprava za mlade i sport, kao samostalni organ uprave, kojoj je povjeren dio poslova koji su do sada obavljani u okviru Ministarstva prosvjete i sporta. U skladu sa tim, i naziv ovog resora izmijenjen je u Ministarstvo prosvjete.

Vlada je imenovala Žarka Šturanovića za generalnog sekretara i Rajka Kovačevića za šefa Kabineta predsjednika Vlade, dok su za savjetnike predsjednika Vlade imenovani Milorad Katnić i Ranko Milović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?