Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pred Crnom Gorom godine pune posvećenosti privrednom razvoju

Objavljeno: 31.05.2013. 22:45 Autor: Biro

Tokom razgovora sa Rajnerom Lindnerom, izvršnim direktorom Odbora za ekonomske odnose njemačke privrede s Istokom, predsjednik Vlade Crne Gore je dosadašnje odnose ocjenio kao izuzetno dobre i istakao očekivanje da će Odbor nastaviti da pruža podršku u cilju kvalitetne prezentacije ekonomskih i investicionih potencijala Crne Gore njemačkim biznismenima.

Predsjednik Đukanović je rekao da je Vlada u svom dosadašnjem radu bila posvećena finansijskoj konsolidaciji države kroz intervencije u poreskom sistemu i mjere suzbijanja potrošnje, te naglasio da s obzirom da poboljšanje kvaliteta života građana predstavlja ključni prioritet Vlade u ovom sazivu, predstoje godine izrazite posvećenosti izvršne vlasti privrednom razvoju.

Budući razvoj će se, njegujući dosadašnju praksu otvorenosti prema stranim investitorima, zasnivati na realizaciji značajnih razvojih projekata u oblasti turizma, energetike i kapitalne saobraćajne infrastrukture. Kao rastuća turistička destinacija, Crna Gora će paralelno pokrenuti ozbiljne akcije usmjerene ka pokretanju poljoprivrednih potencijala i valorizaciji sjevera.

Lindner je istakao da će Odbor nastaviti da promoviše Crnu Goru i podstiče njemačke investitore i tur operatore na dalju saradnju, posebno naglašavajući potrebu da njemački poslovni krugovi prepoznaju našu državu kao tačku preko koje će ostvarivati saradnju sa cijelim regionom.

Ukazao je, takođe, na spremnost njemačkih kompanija da mladim menadžerima iz Crne Gore obezbijede obavljanje poslovne prakse kako bi prenijeli svoja iskustva u raznim oblastima.

Sagovornici su se saglasili da je perspektiva Crne Gore u Evropskoj uniji i u tom kontekstu je iskazana podrška Njemačke našim evropskim ambicijama. „Nakon ulaska Hrvatske 1. jula u Evopsku uniju mi ćemo se u potpunosti posvetiti podršci Vašoj evropskoj perspektivi“, kazao je Lindner.

Premijer Đukanović je istakao da je ujedinjena Evropa zajednička odgovornost i jedina šansa za sve evropske narode. „Crna Gora će nastaviti da bude snažan promoter ujedinjene Evrope i njenih vrijednosti u svom regionu, a biće spremna da od Hrvatske preuzme barjak integracionog procesa u Evropsku uniju“.

Na sastanku je dogovorena dalja saradnja u cilju snaženja odnosa u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?