Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo održivog razvoja i turizma iniciralo okrugli sto o valorizaciji ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula

Objavljeno: 17.04.2014. 22:31 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
U cilju objektivnog informisanja javnosti o aktivnostima na valorizaciji ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta informišu javnost o sljedećem:

Slijedeći praksu poštovanja principa učešća javnosti u kreiranju i donošenju odluka, Ministarstvo održivog razvoja i turizma iniciralo je održavanje okruglog stola sa predstavnicima opštine Herceg Novi, grupe građana za spas Mamule i predstavnicima nadležnih institucija i stručne javnosti.

Predstavnici Ministarstva predložili su dva termina za održavanje okruglog stola, ali predstavniku grupe građana za spas Mamule ni jedan od predloženih termina nije bio prihvatljiv. Nakon toga, Ministarstvo je predložilo 16. maj kao novi termin, uz uvjerenje da će to biti prihvatljivo predstavnicima Grupe građana, ali ni na taj predlog još uvijek nijesmo dobili odgovor. 

Spremnost da se na okruglom stolu razjasne sve nedoumice i neslaganja oko valorizacije pomenutog lokaliteta, dokaz je da ne postoji ni jedan razlog, ni najmanja sumnja u namjere Ministarstva da cjelokupan proces odlučivanja o ovom značajnom razvojnom pitanju sprovede u skladu sa principima transparentnosti i adekvatne participacije svih zainteresovanih subjekata.

Podsjećamo da je treći po redu javni poziv objavljen u decembru prošle godine, te da je u pripremi tenderske dokumentacije učestvovao i predstavnik opštine Herceg Novi, što će i u buduće biti praksa, u skladu sa odlukom Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da predstavnici opština participiraju u radu tenderskih komisija za valorizaciju lokaliteta.

Kada je riječ o navodu Grupe građana vezano za podatke iz Lista nepokretnosti br. 215, izdatog od Uprave za nekretnine, objavljujemo kopiju navedenog Lista, na kome se jasno vidi da je ostrvo Lastavica u državnoj svojini, kategorije neplodno zemljište, površine 31.848 m2.

Tvrđava Mamula, koja se nalazi na ostrvu Lastavica, i svi fortifikacijski objekti vođeni su u vojnom katastru kao vojna imovina, u skladu sa propisima u ovoj oblasti, te kao takvi nijesu upisivani u listove nepokretnosti (tzv “sive površine”). To je slučaj sa svim vojnim objektima. Primjer su i projekti valorizacije lokaliteta Kumbor u Herceg Novom i MTRZ “Sava Kovačević” u Tivtu.

Navedeni podaci, uključujući i smjerinice Uprave za zaštitu spomenika kulture, poslužili su kao osnova za planska rješenja data u DSL “Sektor 34” , koja su javnosti dostupna na sajtu Ministarstva. Takođe, i ostala dokumentacija koja je poslužila kao osnov za izradu tenderske dokumentacije, izdata je od nadležnih institucija i dostupna je javnosti.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?