Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje na Odluku Ustavnog suda Crne Gore (U – I br. 6/14 i 9/14): Potvrđen stav Vlade

Objavljeno: 18.04.2014. 00:49 Autor: Biro za odnose sa javnošću
Ustavni sud Crne Gore potvrdio je današnjom Odlukom (U – I br. 6/14 i 9/14) jasan stav Vlade Crne Gore (iznijet u Predlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru) da je tim zakonom, sada već bivšim, prije svega bio povrijeđen princip podjele vlasti za zakonodavnu, izvršnu i sudsku, odnosno princip vladavine prava.

Ovim zakonom je Skupština Crne Gore samu sebe bila konstituisala na način suprotan Ustavu Crne Gore kao novi organ stečajnog postupka uz to sa neprihvatljivim stepenom arbitrarnosti u tom postupku. Tim zakonom bila su takođe značajno povrijeđena prava povjerilaca ne samo u ovom postupku nego i u svakom potencijalnom odnosno sljedećem.

U konačnom, riječ je zakonu koji je u pravni sistem Crne Gore bio unio neizvjesnost u pogledu krajenjeg efekta primjene svojih odredaba i potpunu pravnu nesigurnost. Stoga se takav zakon nije mogao smatrati zakonom zasnovanim na načelu vladavine prava niti zakonom kojim je ustanovljeno načelo pravne izvjesnosti i predvidljivosti.

BIRO ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?