Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisani ugovori o finansiranju projekata koji su dobili najveću podršku građana u okviru kampanje „Budi odgovoran”

Objavljeno: 22.04.2014. 18:53 Autor: Ministarstvo finansija/Biro za odnose s javnošću
    
 
 
 
  
Ministar finansija dr Radoje Žugić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima nadležnih institucija, o finansiranju tri projekta koji su dobili najveći broj glasova građana u okviru kampanje „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“. U pitanju su projekti

- nabavke gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece,
- opremanja i uređenja dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav i
- uređenja parka na Ćemovskom polju.

U ime institucija zaduženih za realizaciju navedenih projekata, ugovore u ukupnoj vrijednosti od 150.000 eura potpisali su direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović, rukovodioci dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav, Ana Kavaja, Radojka Koprivica i Sulejman Šabović, i direktorica „Zelenilo“ Podgorica Radmila Vujošević.

Na konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja ugovora, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici prof. dr Zoran Veljović naglasio je značaj praktične primjene naučnih i akademskih znanja za ukupni razvoj crnogorskog društva i ukazao na spremnost Elektrotehničkog fakulteta da uvijek odgovori zahtjevima Države i pomogne u rješavanju aktuelnih društvenih pitanja.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima projekta, stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski je naveo da izuzetni rezultati kampanje mogu poslužiti kao primjer, kako građani mogu da utiču na razvoj crnogorskog društva. „Inicijativa „Budi odgovoran“ dokazala je snagu građanskog aktivizma u Crnoj Gori i da stare probleme moramo rješavati na nov način. To je suština inovacija“, naveo je Vrbenski.

Ministar finansija dr Radoje Žugić naglasio je da su rijetke incijative koje ovako jasno pokazuju moć saradnje građana, akademske zajednice, međunarodnih partnera i državnih institucija u stvaranju nove društvene vrijednosti, kao što je to slučaj sa inicijativom „Budi odgovoran“.

„Da nije bilo te građanske odgovornosti i solidarnosti, danas ne bismo bili u prilici da sklopimo ugovore, u ukupnoj vrijednosti od 150.000 eura, za realizaciju projekata koji će obezbijediti bolje uslove za njegu djece sa zdravstvenim problemima i smetnjama u razvoju, kao i uređenje jednog veoma značajnog javnog prostora“, naglasio je ministar.

Ministar Žugić se zahvalio medijima na velikoj podršci projektu, napominjući da je u protekla četiri mjeseca kampanja “Budi odgovoran” samo na TV stanicama i u štampanim medijima dobila medijski prostor čija tržišna vrijednost premašuje 100.000 eura, što je značajno više od skromnog iznosa koji je bio na raspolaganju za plaćanje medijskog prostora.

Ministar je posebno pozdravio odluku Britanske ambasade u Podgorici da podrži nastavak realizacije kampanje.

U ime institucija koje će realizovati projekte koji su dobili finansijsku podršku, predstavnicima medija su se obratili dr Milan Mijović - direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jelena Marojević - predstavnica NVO Green Home, organizacije koja je zajedno sa NVO Ozon, inicijator projekta uređenja parka na Ćemovskom polju i u ime dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoja u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav, prisutnima se obratila Ana Kavaja - direktorica Dnevnog centra na Cetinju.

Tokom četiri mjeseca kampanje „Budi odgovoran“, građani su ukazali na preko 1.000 nepravilnosti u oblasti neformalne ekomomije, na osnovu čega su inspekcijski organi izrekli kazne u vrijednosti od preko 330.000 eura. Odlukom Vlade, polovina iznosa izrečenih kazni usmjerava se za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja koje predlože i svojim glasovima podrže sami građani.

Kampanja „Budi odgovoran“ se realizuje u okviru projekta „Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“ koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici.

Na sjednici Vlade Crne Gore od 10. aprila odlučeno je da projekat bude nastavljen do kraja 2014. godine, a od maja 2014. godine projektu će se pridružiti i Britanska ambasada u Podgorici.
   
Ministarstvo finansija/Biro za odnose s javnošću
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?