Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na osnovu do sada izvršene inspekcijske kontrole - nema nepravilnosti u vođenju biračkog spiska

Objavljeno: 24.04.2014. 00:29 Autor: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministarstvu unutrašnjih poslova je u periodu od 03.03.2014. godine – 22.04.2014. godine, podneseno preko 14.000 inicijativa, od političkih partija: Nova srpska demokratija, Pozitivna Crna Gora i Građanska inicijativa. Podnosioci inicijativa tražili su od Ministarstva da se izvrši nadzor tačnosti vođenja biračkih spiskova, jer sumnjaju u postojanje nepravilnosti. 

Nakon razmatranja, pokrenut je postupak inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti u pogledu primjene odredaba Zakona o biračkim spiskovima i Pravilnika o biračkim spiskovima. Inspekcijski nadzor je izvršen u odnosu na 3.040 podnesenih inicijativa, a u toku je za preostale podnesene inicijative, koje u ogromnom broju dnevno pristižu u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, utvrđenog činjeničnog stanja i izvedenih dokaza, Upravna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti iz svoje nadležnosti. Napominjemo da je u postupku inspekcijskog nadzora, ovaj organ izvršio uvid u podatke matičnih registara Ministarstva unutrašnjih poslova, podatke elektronskih evidencija Ministarstva za informaciono društvo i javne isprave relevantne za vođenje biračkog spiska.

Upravna inspekcija, po službenoj dužnosti, kontinuirano vrši nadzor nad primjenom odredaba Zakona o biračkim spiskovima. Posebno se vodi računa o ažurnosti biračkog spiska, odnosno promjenama koje obuhvataju upis, brisanje, izmjene, dopune i ispravke podataka, naročito nakon raspisivanja izbora.

Upravna inspekcija je takođe izvršila sveobuhvatnu analizu biračkih spiskova, uvidom u jedinstveni-centralni birački spisak, koji vodi nadležni organ državne uprave, i konstatovala da u istom nema nepravilnosti na koje se pozivaju podnosioci inicijativa.

Evidentno je da u postupku inspekcijskog nadzora, nijesu utvrđene nepravilnosti na čije postojanje sumnjaju podnosioci inicijativa. Upravna inspekcija stoga smatra da navedana kontrola, apsolutno obezbjeđuje potpuno i tačno utvrđivanje činjeničnog stanja na osnovu kojeg se može zaključiti da su podnesene inicijative neosnovane. Takođe se dolazi do zaključka da svaki drugi vid eventualne kontrole, uzimajući u obzir ogroman broj kontrole statusa birača, ima za posljedicu devalviranje osnovne funkcionalne nadležnosti ove inspekcije. 

S tim u vezi, podsjećamo javnost da je postupak inspekcijskog nadzora po 7.000 podnesenih inicijativa predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, trajao preko četiri mjeseca, zbog čega je rad na inicijativama građana, morao biti suspendovan. 

Rezultat inspekcijskog nadzora bilo je 0,33% utvrđenih nepravilnosti na izvršenih 7.000 kontrola, što jasno ukazuje na namjere podnosilaca inicijativa, koje su najmanje usmjerene na utvrđivanje tačnosti vođenja biračkih spiskova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?