Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 25.04.2014. 00:02 Autor: Biro za odnose sa javnošću

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu za period od 1. septembra 2013. do 1. aprila 2014. godine. U ovom izvještajnom periodu Crna Gora je otvorila pet pregovaračkih poglavlja. Osim poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava i 24 – pravda, sloboda i bezbjednost, koja čine srž vladavine prava i okosnicu novog pristupa, otvorena su poglavlja 5 - javne nabavke, 6 - privredno pravo i poglavlje 20 - preduzetništvo i industrijska politika. Takođe, Crna Gora je privremeno otvorila i poglavlja 7 - pravo intelektualne svojine i 10 - informatičko društvo i mediji. Između ostalog, ovaj period obilježen je i donošenjem Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2014-2018. godine. Na sjednici su usvojeni i prvi kvartalni izvještaji o realizaciji akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 u kojima se konstatuje da izvršavanje planiranih obaveza teče zadovoljavajućim tempom, a procenat realizacije se kreće oko 60 odsto.

Vlada je donijela Nacionalni plan razvoja kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija i usvojila Akcioni plan za period od 2013. do 2018. godine. Nacionalni plan je sveobuhvatan dugoročni dokument, sa detaljnim aktivnostima, rokovima, resursima, institucionalnim kapacitetima i nadležnim tijelima za usaglašavanje studijskih programa za regulisane profesije, sačinjavanje liste regulisanih profesija, kao i usklađivanje zakonskih i podzakonskih akata sa odgovarajućom direktivom EU.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima u sektorima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarastva, koje se odnose na obaveze definisane pregovaračkim poglavljima 11, 12 i 13. U razmatranju ove teme akcenat je bio na pitanju bezbjednosti hrane, te su donijeti i zaključci kojima se resorno ministarstvo zadužuje da Vladi predloži rješenja za ustanovljavanje centralnog nadležnog tijela za pitanja bezbjednosti hrane, koje de biti zaduženo za koordinaciju i komunikaciju sa EK i drugim organima uključujući i organizaciju službenih kontrola, kao i Centralnog tijela za upravljanje rizikom u ovoj oblasti.

Na sjednici je usvojena i Informacija o realizaciji aktivnosti na uspostavljanju Direktorata za IPARD plaćanja - IPARD Agencije. Konstatovano je da je Direktorat tokom implementacije IV MIDAS Javnog poziva nastavio sa osnaživanjem kadra, kroz proces uvođenja pojačanih kontrola i procedura koje su dodatno približene IPARD zahtjevima. Takođe, Direktoratu je dodijeljena veća odgovornost za procese razmatranja i odobravanja projekata, vršenja kontrola na terenu i odobravanja zahtjeva za plaćanje.

Pored ostalog, Vlada je danas usvojila i Informaciju o uzrocima i posljedicama poplava u slivu Skadarskog jezera i rijeke Bojane, dosadašnjim aktivnostima na realizaciji hitnih mjera sa prijedlogom daljih aktivnosti. U Informaciji, koja sadrži podatke o zajedničkim aktivnostima Crne Gore i Albanije na ovom planu, posebno se apostrofira značaj kratkoročnih mjera na čišćenju korita Bojane i definisanju visine zaštitnih kota na crnogorskoj i albanskoj obali rijeke. Na sjednici je konstatovano da su se stekli uslovi za sprovođenje druge faze u kojoj dvije države treba zajednički da obezbijede finansiranje projekta dugoročnog rješenja ovog problema.

BIRO ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?