Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Crna Gora pristupila COSME programu

Objavljeno: 26.06.2014. 02:05 Autor: Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću

Min ekonomijeMinistar ekonomije dr Vladimir Kavarić i potpredsjednik Evropske komisije Antonio Tajani potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske unije i Crne Gore o učešću Crne Gore u programu Unije „Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME 2014-2020)“.

Na sastanku nakon potpisivanja sporazuma, potpredsjednik Evropske komisije Tajani izrazio je zadovoljstvo efektima koje je Crna Gora postigla učešćem u prethodnom Programu za preduzetništvo i inovacije i uvjerenje da će u narednom sedmogodišnjem periodu ti efekti biti još značajniji korišćenjem raspoloživih instrumenata programa COSME.

Imajući u vidu značaj malih i srednjih preduzeća za crnogorsku ekonomiju, ministar Kavarić je istakao da će za Crnu Goru učešće u projektima u okviru programa COSME biti od velikog značaja za dalje jačanje konkurentnosti, kao i rast i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća.

Prisupanjem programu COSME 2014-2020, Crna Gora je prva od država koje nijesu članice EU, koja je ispunila uslove da na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama EU kandiduje projekte koji su namijenjeni podršci razvoju konkurentnosti i inovativnim kapacitetima, sa naglaskom na potrebe malog i srednjeg biznisa i preduzetništva. Malim i srednjim preduzećima će se, u kombinaciji sa programom HORIZON 2020, omogućiti pristup finansijskim instrumentima i investiranje u start-up i ranu fazu malih i srednjih preduzeća koja su orijentisana na istraživanje i inovacije, a kroz COSME finansiranje MSP u fazi rasta sa ciljem jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, sa budžetom od 2,3 milijarde eura od 2014-2020, je program koji će u velikoj mjeri nastaviti aktivnosti ranijeg okvirnog Programa za konkurentnost i inovacije (CIP 2007-2013) i usredsrediti se na finansijske instrumente i podršku malim i srednjim preduzećima kroz Enterprise Europe Network (EEN), kao i na aktivnosti u oblasti turizma, unapređenja uslova za poslovanje u okviru klastera, promociju preduzetništva i podsticanje preduzetničke kulture, internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća i dr.

Cilj COSME programa je da u skladu sa prioritetima pametne, održive i inkluzivne strategije Evropa 2020, unaprijedi konkurentnost i održivost malih i srednjih preduzeća, hrabreći preduzetničku kulturu i promovišući rast i razvoj sektora MSP, što će biti sprovedeno kroz 4 komponente:

• pristup finansijama za MSP,
• pristup tržištima, unutar Unije, ali i šire,
• poslovno okruženje za biznis,
• promociju preduzetništva i preduzetničke kulture.

Potencijalni korisnici COSME programa su organizacije za podršku biznisu, udruženja preduzetnika koja podstiču i promovišu preduzetništvo, nacionalne, regionalne i lokalne organizacije/institucije, finansijski posrednici i preko njih mala i srednja preduzeća.

Ministarstvo ekonomije / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?