Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 27.06.2014. 00:46 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović utvrdila je Prijedlog zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama. Međunarodna zajednica pomoću tih mjera i sankcija nastoji da bez upotrebe sile utiče na promjenu ponašanja određenih država i/ili entiteta koji predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti. Istovremeno, to je jedan od mehanizama za sprječavanje finansiranja terorističkih organizacija, kontrolu naoružanja, sprečavanja širenja oružja za masovno uništenje i sprečavanje mnogih drugih zločina. Vlada je konstatovala da će donošenjem ovog zakona Crna Gora doprinijeti održavanju međunarodnog mira i bezbjednosti, poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, razvoju demokratije i vladavine prava na globalnom i nacionalnom nivou.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim organizacijama. Osnovni razlozi za izmjene Zakona su kvalitetnije uređenje oblasti organizacije i rada turističkih organizacija, načina njihovog finansiranja, kao i kriterijuma za kategorizaciju turističkih mjesta. Donošenje Zakona uticaće na smanjenje troškova osnivanja pojedinačnih turističkih organizacija, efikasniju evidenciju turističkog prometa, a predviđeno je i izdvajanje dijela sredstava NTO od članskog doprinosa za finansiranje niskotarifnih avio kompanija i čarter letova.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Projekta Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) koji treba da poveže Fieru u Albaniji sa Splitom u Hrvatskoj, prolazeći kroz teritorije Crne Gore i BiH, u ukupnoj dužini od 530 km. Projekat se odvija se pod okriljem Zapadnobalkanskog investicionog okvira, finansiranog od strane EU i predstavlja nastavak Trans - jadranskog gasovoda koji omogućava transport gasa iz Kaspijskog regiona u Zapadnu Evropu. U sklopu aktivnosti na realizaciji IAP projekta do sada je izrađena Studija izvodljivosti koja sadrži Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu i društvo, kao i prijedlog biznis modela za realizaciju projekta.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekata izgradnje vjetroelektrana na lokalitetima Krnovo i Možura. Na Možuri je Ugovorom predviđena izgradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW i period zakupa od 20 godina, dok je projektovana instalisana snaga vjetroelektrane Krnovo ukupno 72 MW, takođe uz zakup od 20 godina. Vlada je ocijenila da planirani poslovi teku planiranom dinamikom i zadužila nadležno ministarstvo da nastavi kontinuirano praćenje i preduzimanje potrebnih mjera u cilju njihove nesmetane realizacije.

Vlada je donijela Strategiju regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014-2020. godina čiji je osnovni cilj postizanje ravnomjernijeg rasta i razvoja svih jedinica lokalne samouprave i regiona, zasnovanog na konkurentnosti, inovativnosti i novom zapošljavanju.

Razmatrajući Informaciju o potrebi donošenja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti, Vlada je naglasila da savremena Crna Gora prepoznaje nacionalnu i vjersku raznolikost kao svoj civilizacijski potencijal. Polazeći od ustavnih odredbi kojima je zajamčena sloboda vjeroispovjesti, odvojenost vjerskih zajednica od države, njihova ravnopravnost i sloboda u obavljanju vjerskih obreda i poslova, kao i ratifikovanih međunarodnih dokumenata, Vlada će pristupiti izradi posebnog zakona kojim će normirati status vjerskih zajednica, uz afirmaciju tekovina EU i principa sekularizma crnogorskog društva.

Pored ostalog, Vlada je danas odredila da, do izbora novog ministra kulture, radom ovog ministarstva rukovodi potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?