Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana prva sjednica Savjeta za vladavinu prava

Objavljeno: 27.06.2014. 01:00 Autor: Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću
    

Savjet za vladavinu prava, koji je ustanovljen radi unapređenja dinamike ispunjavanja obaveza predviđenih akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, održao je danas konstitutivnu jednicu, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade i ministar pravde i predsjednik Savjeta Duško Marković.

Članovi Savjeta razgovarali su o stepenu realizacije akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, uz osvrt na one mjere predviđene ovim strateškim dokumentima čija se realizacija ne odvija utvrđenom dinamikom. Predstavljeni su i obrasci za praćenje realizacije privremenih mjerila, tzv. lične karte privremenih mjerila i status aktivnosti koje vode ispunjenju tih mjerila.

Konstatovano je da akcioni planovi za 23. i 24. poglavlje predstavljaju petogodišnje strateške okvire za ukupan razvoj društva i obezbjeđivanje boljeg kvaliteta života svakog građanina. Zbog toga je dogovoreno da, u cilju što kvalitetnije koordinacije u oblasti vladavine prava, čelnici svih institicija koje su nosioci aktivnosti predviđenih strateškim dokumentima u ovoj oblasti, u narednom periodu djeluju na najvišim rukovodnim nivoima operativne i političke odgovornosti i doprinesu povećanju stepena realizacije zacrtanih obaveza, s obzirom da svaki zastoj u tim poglavljima može izazvati zastoj u cijelom pregovaračkom procesu. Kašnjenje u realizaciji obaveza sa rokom dospjeća u 2013. godini, treba da podstakne nadležne rukovodioce da se u potpunosti uključe u ovaj važni proces i preuzmu odgovornost za blagovremenu dinamiku njihovog ispunjavanja.

Potpredsjednik Marković je upravo stoga podsjetio članove Savjeta da je pred njima zajednički zadatak, ne samo da prate i podstiču realizaciju akcionih planova za poglavlja 23. i 24, već i da mijenjaju svijest svakog činioca uključenog u proces evropskih integracija i utiču na njihovu angažovanost i predanost ovom procesu.

Članovi Savjeta nastaviće da prate sva pitanja od značaja za pregovarački proces u preko 40 resora na koje se odnose Akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23. i 24, i nastojati da doprinesu povećanju stepena realizacije prioritetnih obaveza iz pregovaračkog procesa i privremenih mjerila.

Ministarstvo pravde / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?