Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora otvorila vrata Horizonta 2020, evropskog fonda za nauku i inovacije vrijednog 77 milijardi eura

Objavljeno: 01.07.2014. 20:55 Autor: Ministarstvo nauke

Brisel: Ministarka nauke Sanja Vlahović i direktor Direktorata za nauku i inovacije EK, Robert Jan Smit potpisali međunarodni sporazum o pristupanju Horizontu 2020

Crna Gora je danas, u utorak. 1. jula, u Briselu, postala prva zemlja regiona koja je pristupila novom sedmogodišnjem okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije - Horizontu 2020, vrijednom 77 milijardi eura. Međunarodni sporazum o pristupanju Horizontu, ispred EU potpisao je direktor Direktorata za nauku i inovacije Evropske komisije, Robert Jan Smit, a ispred Crne Gore ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović.

Pristup Horizontu danas su potpisali i, ispred Srbije, Ministar nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ispred Makedonije, novoizabrani ministar nauke i obrazovanja Abdilakim Ademi, ispred Albanije, ministarka obrazovanja i sporta Lindita Nikola, Bosne i Hercegovine ambasador BiH u Briselu, Igor Davidović i Moldavije, akademik Georgije Duka.

U svom obraćanju, nakon ceremonije potpisivanja, ministarka Vlahović je, u ime Vlade Crne Gore i crnogorske naučno-istraživačke zajednice, izrazila izuzetnu zahvalnost EU na razumijevanju i podršci koju pruža Crnoj Gori u procesu pristupnih pregovora.

„Počastvovani smo“, izjavila je Vlahović, “i predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo da Crna Gora danas ovdje u Briselu, zajedno sa prijateljskim zemljama regiona uključijući i Moldaviju, postaje član jedne velike evropske istraživačke porodice, kakav je Horizont 2020. Sastavni dio ovog programa postajemo nesumnjivo zahvaljujući iskustvima iz predhodnog okvirnog programa EU FP7, ali zahvaljujući i odlučnoj namjeri države da nauci otvori sva vrata i omogući joj da zauzme mjesto koje joj pripada. Uvjerena sam da će H2020 svojim inovativnim prostupom i pravilima postati baza za buduće brojne naučne aktivnosti. Takođe, skrenula bih pažnju na to da je Crna Gora kao zemlja sa malom naučnoistraživačkom zajednicom u potpunosti bila svjesna činjenice da u procesu razvoja nauke i istraživanja mora postaviti prioritete, i zato smo na putu razvoja nauke u Crnoj Gori zacrtali nekoliko ciljeva, koji su u potpunosti u saglasnosti sa evropskom naučnom strategijom. Ti prioriteti nesumljivo su razvoj naučno-istraživačke zajednice, kroz podizanje nivoa ulaganja u nauku, razvoj centara uspješnosti i naučnotehnoloških parkova, zatim ulaganja u međunarodnu saradnju, putem stvaranja jake veze sa institucijama iz regiona i inostranstva, razmjenu i mobilnost istraživača i svakako povezivanje nauke i biznisa. U svemu tome očekujemo da će Horizont 2020 odigrati nemjerljivu ulogu i nadam se da u tom smislu možemo računati na buduću podršu EK u promociji ovog programa i podizanju svijesti o važnosti nauke i inovacija. Na kraju, izražavam izuzetno zadovoljstvo da će gospodin Robert Jan Smith, direktor Direktorata za istraživanje i inovacije EK biti gost ovogodišnjih Dana nauke u Crnoj Gori, što će biti još jedna izvanredna prilika za promociju H2020, nakon velike regionalne konferencije o lansiranju ovog programa za zemlje Zapadnog Balkana, kojoj smo bili domaćini u martu ove godine u Budvi “ riječi su kojima je ministarka Vlahović danas završila svoje obraćanje u Briselu.

Uvodni govor i završne zaključke nakon ceremonije potpisivanja dao je i direktor Direktorata za nauku i inovacije EU, Robert Jan Smith, koji je pozdravio prijem 5 zemalja Zapadnog Balkana, i Moldavije, u Horizont 2020, ističući važnost pristupanja u isto vrijeme, što otvara mogućnost regionalne saradnje, koju Evropa visoko cijeni. On je posebno ukazao na očekivanja koja Evropska Komisija ima od Horizonta, ističući da nije u pitanju klasičan program podrške nauci, kakav je bio FP6 i FP7. „Horizont 2020 mnogo je više od toga, on je program velikih očekivanja, u čije kreiranje smo mnogo uložili i koji treba da u pravom smislu riječi doprinese razvoju Evrope. On poziva najbolje naučnike iz svih krajeva svijeta, ne samo Evrope, već Brazila, SAD, Kine, da se uključe i pomognu da kroz inovacije i istraživanja radimo na sveukupnom razvoju društva“ -istakao je direktor Smith. On je ovom prilikom prenio i riječi Mojre Gejgan Kvin, komesarke EU za nauku i inovacije, koja je pozdravila odluku da svih šest zemalja od samog početka uzmu učešće u najvećem svjetskom programu za istraživanje i inovacije. “Povećati saradnju u istraživanju i inovacijama otvoriće nove mogućnosti za rast, konkurenciju i kreiranje novih radnih mjesta u svim našim ekonomijama. Uključenje će takođe omogućiti mobilnost izvanrednih naučnika iz zemalja zapadnog Balkana i Moldavije da najdirektnije doprinesu u stvaranju evropske naučne ekselentnosti” - navodi se u poruci komesarke Kvin.

Puni pristup ovom programu omogućiće Crnoj Gori jednake uslove učešća i korišćenje fondova Horizonta 2020, jednako kao i bilo kojoj drugoj zemlji članici EU, što otvara neograničene mogućnosti za razvoj crnogorske naučnoistraživačke zajednice, i u velikoj mjeri i privrednog sektora, imajući u vidu činjenicu da Horizont insistira na komercijalizaciji istraživanja i inovacijama kao zamajcu razvoja privrede, a samim tim i države.

Ministarstvo nauke

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?