Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun

Objavljeno: 22.07.2014. 22:22 Autor: Ministarstvo pravde

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju Crnu Goru u njenim naporima na ostvarivanju svojih nacionalnih i spoljnopolitičkih interesa i nastaviće to da čine u budućem periodu naročito u oblasti jačanja vladavine prava kao preduslova razvoju demokratije i ekonomskom prosperitetu, saopštila je Su Kej Braun, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem, održanim danas u Vladi.

Sastanku su prisustvovali i Džef Palmer, viši policijski savjetnik i Erik Larson, stalni pravni savjetnik u Ambasadi SAD u našoj zemlji.

Potpredsjednik Marković je istakao da partnerski i prijateljski odnosi SAD i Crne Gore koji se ogledaju ne samo na političkom već i na projektnom nivou u mnogim oblastima važnim za vladavinu prava, direktno doprinose ispunjavanju obaveza naše zemlje na planu evropske i evroatlantske integracije. On je upoznao sagovornike sa aktivnostima na ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, i to, u prvom redu, sa stvaranjem preduslova za uspješnu prevenciju i represiju korupcije i organizovanog kriminala osvrćući se na dinamiku izrade legislative kojom će se osnovati Agencija za borbu pritiv korupcije i Specijalno tužilaštvo.

Kad je riječ o reformama u oblasti obavještajno-bezbjednosnog sektora, potpredsjednik Marković je istakao da se mjere koje za cilj imaju usvajanje i implementaciju standarda NATO alijanse sprovode u predviđenim rokovima, osvnuvši se na plan osnivanja novih tijela shodno usvojenom Zakonu o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora.

Savjetnik Palmer je informisao potpredsjednika Markovića o projektima u oblasti policijskog rada, naročito o aktivnostima koje se sprovode na pripremi pilot projekta uniformisane policije čija se realizacija planira za 2015. godinu.

Savjetnik Larson je zahvalio na povjerenju ukazanom kroz implementaciju preporuka američke strane pri izradi zakona u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sastanak je bio prilika da se najavi skoro potpisivanje Aneksa Sporazuma o sprovođenju zakona između Vlade Crne Gore i Vlade Sjedinjenih Američkih Dražava kojim bi se produžila implementacija Sporazuma za 2015. godinu. Podsjećanja radi, ovaj sporazum je inicijalno potpisan 8. jula 2011. godine sa ciljem pružanja podrške Vladi Crne Gore na planu sprječavanja i suzbijanja svih oblika kriminala, sa posebnim naglaskom na poboljšanju učinkovitosti i kvaliteta krivičnih postupaka, razvoju kapaciteta crnogorskih institucija zaduženih za borbu protiv kriminala, jačanju sistema i kvaliteta obuke crnogorskih stručnjaka koji su uključeni u proces borbe protiv kriminala i povećanju povjerenja javnosti u sistem krivičnog prava.

Ministarstvo pravde

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?