Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 25.07.2014. 00:48 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Drugi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period april - jun 2014. U izvještajnom periodu pregovarački proces obilježilo je održavanje Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije u Luksemburgu 24. juna tekuće godine na kojoj su otvoreni pregovori u poglavljima 4 – Sloboda kretanja kapitala, 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika i 32 – Finansijski nadzor. Sumirajući dosadašnje rezultate, Vlada je ocijenila da je ostvaren značajan uspjeh na polju evropske integracije, jer je Crna Gora otvorila pregovore s Evropskom unijom u ukupno dvanaest poglavlja, od čega je privremeno zaključila pregovore u dva pregovaračka poglavlja. Izvještaj će biti dostavljen na razmatranje Odboru za evropske integracije Skupštine Crne Gore

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji budžetskih prihoda u prvoj polovini 2014. godine. Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, budžetski prihodi za prvih šest mjeseci 2014. godine ostvareni su u iznosu od 574,7 miliona eura, što je za 5,6 odsto više u odnosu na plan. Pozitivno odstupanje u ostvarenju prihoda tokom prvih pola godine rezultat je realizacije paketa mjera fiskalnog prilagođavanja, rasta ekonomske aktivnosti, kao i poboljšanja naplate poreskih prihoda, usljed aktivnosti nadležnih organa na planu suzbijanja sive ekonomije, istaknuto je na sjednici. Najveći doprinos rastu zabilježen je kod prihoda od poreza na dodatu vrijednost koji su, za naplaćeni u iznosu od 207,4 miliona eura, što je, u odnosu na plan, više za 3,7 odsto. Takođe, veoma je značajana i naplata prihoda od doprinosa, koji su u posmatranom periodu naplaćeni u iznosu od 180,9 miliona eura, što predstavlja rast u odnosu na plan za 15,5 odsto. U prvom polugodištu identifikovana su i određena negativna odstupanja od plana, prije svega kod naplate akciza i carina. U skladu sa skupštinskim zaključkom iz decembra prošle godine, Vlada će Informaciju o realizaciji budžetskih prihoda u prvoj polovini 2014. godine dostaviti Skupštini Crne Gore.

Na sjednici je usvojena i Informacija o realizaciji i efektima mjera iz Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije za period januar-jun 2014. godine

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i Rješenje o imenovanju Savjeta za razvoj nevladinih organizacija. Za predsjednicu Savjeta imenovana je Marija Vučinović, ministarka bez portfelja.

U postupku verifikacije zapisnika sa 76. sjednice, Vlada je prihvatila mišljenje Ministarstva finansija kojim je predloženo Ustavnom sudu Crne Gore da prihvati inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o PDV-u kojom su usluge priređivanja igara na sreću uključene u sistem oporezivanja ovom vrstom fiskaliteta, a u cilju izuzimanja ove djelatnosti iz sistema PDV-a, što je rješenje zemalja EU, odnosno evropski standard.

Istovremeno, Vlada je odgodila verifikaciju zaključaka o kadrovskim pitanjima sa prethodne sjednice, osim zaključka kojim je određen punomoćnik – predstavnik državnog kapitala na redovnoj Skupštini akcionara „Montenegro Airlines“.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?