Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar poljoprivrede u radnoj posjeti Rvašima i Bobiji

Objavljeno: 18.08.2014. 23:09 Autor: MPRR

MPRR MPRR

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović obišao je danas Bobiju i Rvaše, bezvodna sela Cetinjske opštine, otvorio prvu fazu vodovoda Rvaši i obišao radove na izgradnji novih vodovoda.

"Veoma mi je drago da radovi idu po planu i da ćemo do kraja godine pustiti još dva vodovoda u rad. Bušotina u Bobiji jedna je od najdubljih u Crnoj Gori. Doći do dubine od 250 metara, u ovom kršu, nije ni malo lak posao. Čestitam izvođaču radova, ali prije svega, čestitam Vama – građanima, koji su radili zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i Prijestonicom na ovom važnom poslu. Građani su učestvovali u finansiranju projekta sa gotovo 50% sredstava. Na taj način omogućili ste da brže uradimo posao i da se uradi više posla na prostoru opštine Cetinje. Stalno ponavljam da moramo ići korak po korak naprijed i raditi zajedno. To je najbolji model. Vi ste mi vjerovali i drago mi je da smo se danas zajedno uvjerili kako se drži riječ i gradi povjerenje" rekao je ministar Ivanović i dodao "Ne možemo stvoriti uslove da se mladi ljudi odjednom ili preko noći vrate na selo. Mladi su generacijama odlazili sa sela, zato je potrebno vrijeme da se vrate nazad. Vodovod u Bobiji daće značajan doprinos, ne samo našim nastojanjima da se postepeno vrate selu, već i da se dalje razvija poljoprivreda ovog kraja, uvećaju vaši prinosi i vaša zarada".

Milorad Vukmirović predsjednik režijskog odbora za izgradnju vodovoda Bobija, kazao je da je izdašnost bunara dovoljna da se snabdije 30 domaćinstava. "U ovoj godini iskopali smo kanal za cjevovod ukupne dužine gotovo 2 kilometra. Novac smo dobili od Ministarstva u pravo vrijeme. Sa 15.000 eura smo izmirili obaveze prema izvođačima radova, ali smo i sami dali doprinos, u radovima i u novcu. Domaćinstva su prošle godine dala po 600 eura, a ove godina sakupljamo dodatnih po 500 eura po domaćinstvu. Dio materijala prenosili smo konjima i magarcima kako bi uštedjeli prilkom izvođenja radova. Projektant je predvidio ne samo korišćenje vode u domaćinstvima već i natapanje bašti, njiva i vinograda, tako da će vodovod pomoći razvoju poljoprivrede. Njegoš je kazao da pregaocu u Bog daje mahove. I mi jesmo pregaoci", zaključio je Vukmirović.

Tokom obilaska sela Rvaši, ministar Ivanović pustio je u upotrebu prvu fazu seoskog vodovoda. "Preko 30 domaćinstava u Rvašima danas dobija vodu. Drago mi je da je još jedan posao priveden kraju. Ove godine izgradili smo 4 km vodovodne mreže u ruralnim krajevima Cetinjske opštine. Izgradnja vodovoda je prioritet u našoj podršci ruralnom razvoju. Voda iz vodovoda Rvaši 1 nije samo namijenjena za upotrebu u domaćinstvima, već i jednim dijelom za navodnjavanje. Insistiram da sloga koju gradimo od samog početka ovogo projekta bude izgrađena do kraja na način da svako domaćinstvo, kroz ugrađene vodomjere, evidentira potrošnju vodu. Pravedno je da svako plaća struju i održavanje shodno utrošku vode. Za nas je svaki novi hektar obrađenog zemljišta bitan, ali nam je bitno da među komšijama nema svađe. Voda je potrebna svima koji hoće da rade i proizvode više. Nadam se da će vam se novac koji ste izdvojili za izgradnju vodovoda vratiti kroz veće prinose."

Aleksandar Bogdanović je istakao da je rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u bezvodnim krajevima Prijestonice veoma bitno za njen ukupni razvoj. "Rvaši su jako bitni za Riječku nahiju i meni je drago da smo stvorili uslove za brži razvoj Realizacija jednog ovakvog projekta je preduslov za razvoj poljoprivrede i za ruralni razvoj. Prijestonica će, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, i u narednom periodu biti aktivan činalac u realizaciji projekata u ruralnim sredinama."

Velimir Šofranac, predsjednik režijskog odbora za izgradnju vodovoda Rvaši kazao je: "Vlada Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede intenzivno sprovode projekat obnavljanja crnogorskih sela. Vidite i sami koliko se može uraditi za kratko vrijeme. Sve ovo što vidite urađeno je za manje od godinu dana. Bunar je izbušen na dubini od 155 m gdje se nalazi veliko izvorište vode. Urađen je glavni projekat koji je doniralo JP Vodovod iz Podgorice. Ministarstvo poljoprivrede je do sada uložilo 18.500 eura, dok su mještani i loklalna samouprava prikupili 13.500 eura. Svi kanali za primarnu mrežu su iskopani u skladu sa projektom. Nastavljamo da radimo dalje do završetka druge faze."

Jovan Šofranac, poljoprivredni proizvođač isključivo se bavi poljoprivredom, i to stočarstvom i vonogradarstvom i od toga živi. "Preko 30 godina radim ovaj posao. Voda će mnogo značiti ovom kraju zbog većih prinosa. Naše plantaže su male, ali mogu da daju veći prinos. Možemo uvećati proizvodnju i obraditi neobrađene površine. Sada kada imamo vodu, to će nam biti mnogo lakše."

Video: Obraćanje ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića mjestanima Bobije, povodom izgradnje vodovoda

Video: Obraćanje ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića mjestanima Rvaša, povodom izgradnje vodovoda

Video: Obraćanje gradonačelnika prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića mjestanima Rvaša

Video: Izjava Jovana Šofranca, mještanina Rvaša o značaju vode za njegov kraj

Video: Izjava Milorada Vukmirovića povodom izgradnje vodovoda

Video: Izjava Velimira Šofranca, predsjednika režijskog odbora za izgradnu vodovoda u selu Rvaši

Video: Kadrovi sa obilaska radova na vodovodu u MZ Bobija

Video: Otvaranje vodovoda u Rvašima kadrovi


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?